Colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al IGSU, susține că imaginile de la incendiul de la Clubul Colectiv nu au fost date organelor abilitate deoarece nu au fost cerute. Parchetul General anunță că procurorii nu au știut de aceste imagini.

UPDATE

Surse din Parchetul General au precizat pentru Digi24 că încă de acum patru ani, când a fost deschis dosarul penal pentru ucidere din culpă, procurorii au transmis ISU două solicitări, inclusiv pentru a li se transmite imagini, dacă existau. ISU nu a transmis imaginile publicate astăzi de Libertatea, deși avea înregistrarea, ci a făcut o selecție și câteva cadre din interiorul clubului Colectiv.

+++

După imaginile difuzate joi de Libertatea, mult-așteptata conferință a secretarului de stat în MAI Raed Arafat nu a mai avut loc, fiind trimiși să răspundă întrebărilor jurnaliștilor colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general al IGSU și șefii ISU Bucuresti-Ilfov: inspectorul șef colonel Mihai Mirel Guță, și prim-adjunctul Orlando Șchiopu. Cei trei erau în funcție în momentul tragediei de la Colectiv și, după o suspendare, au revenit în funcții.

Cristian Radu a tot repetat că imaginile nu au fost furnizate nici procurorilor și nici corpului de control al prim-ministrului, deoarece nu au fost cerute "punctual". El a mai susținut că filmul nu a fost văzut de Raed Arafat, ci doar de 4-5 persoane de la nivelul IGSU.

În timpul conferinței, Parchetul General a dat un comunicat de presă pentru a preciza că procurorii nu au știut de existența imaginilor publicate de cotidianul Libertatea.

"Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică nu au avut la dosarul cauzei înregistrarea video în cauză și nici nu au avut cunoștință de existența acesteia în cursul derulării anchetei penale, care s-a finalizat prin trimiterea în judecată a unui număr  șase persoane fizice și două persoane juridice. Înregistrarea video a fost solicitată astăzi, 24 octombrie 2019, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, urmând a fi valorificată în cadrul urmăririi penale în cauza aflată în prezent pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, referitoare la incendiul din clubul Colectiv", anunță Parchetul General.

Jurnaliștii prezenți la conferința de presă l-au întrebat de mai multe ori pe Cristian Radu cine a decis ca filmul să nu fie dat mai departe. "Nu s-a luat nicio decizie", a spus de la multe ori Radu, subliniind că ei nu dau niciodată "din oficiu" în spațiul public imagini care pot avea impact emoțial major. 

Deși le-au fost cerute toate datele și informațiile privind incendiul de la Colectiv, cei trei s-au ascuns în spatele faptului că li s-au solicitat "înscrisuri și documente" și nu consideră nici acum că ar fi trebuit să arate procurorilor și Corpului de control imaginile cu intervenția după incendiu. 

Cristian Radu nu crede că a greșit cu ceva, dar dacă se constată că a încălcat legea nu are "nicio problemă să fie tras la răspundere". Răspunzând unei întrebări, el a anunțat că nu-și va da demisia. Radu nu vede nici necesitatea unei anchete interne, argumentând că filmul a fost folosit cum trebuie. 

Întrebat dacă-și reproșează ceva, colonelul Cristian Radu a evitat răspunsul. Într-un final, el a menționat că "procedural, nu am identificat aspecte care să facă obiectul unor încălcări al procedurilor de intervenție".

Întrebat dacă și-a pus problema cu informațiile ar putea fi utile în anchetă, Radu a răspuns senin: "Nu mi-am pus această problemă".

Cristian Radu a explicat, răspunzând unei întrebări, că s-a greșit, dacă procurorii au cerut imagini și nu au fost furnizate, dar a adăugat că la el nu a ajuns o astfel de solicitare și nu știe să fi existat.

Jurnaliștii le-au atras atenția că procurorii au cerut imagini video, dar Radu și Șchiopu au reiterat faptul că ei nu sunt la curent și că vor face verificări.

Prim-adjunctul Orlando Șchiopu de la ISU București-Ilfov a afirmat că ei nu nu sunt "pregătiți în cursuri sau în școli pentru dezastre".

Referitor la înjurătura care se aude pe filmare, Șchiopu susține că nu a înjurat morții, ci doar a cerut să nu fie mutați.

Unde-s Arafat și Bănicioiu?

Nicolae Bănicioiu (Pro România), ministrul al Sănătății la momentul Colectiv, nu s-a prezentat miercuri la sediul Parchetului General, unde a fost citat pentru a fi audiat ca martor într-un dosar disjuns din Colectiv.

La puțin timp după tragedia de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declara că autoritățile române nu au nevoie de ajutor din străinătate pentru a trata răniții: "Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și Germania, din foarte multe părți, am primit astfel de solicitări. (...) Momentan, noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații". (Sursa: Agerpres)

Raed Arafat a reacționat doar pe Facebook, înainte de publicarea întregii filmări, plângându-se că e denigrat.