Ministerul dezvoltării va prelua finanțarea proiectelor eligibile, mature, depuse la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), care nu au primit finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

În prima parte a lunii martie 2022, va fi lansat apelul de proiecte pentru investițiile în rețeaua de gaze, finanțat prin ”Anghel Saligny”, cu un buget total de 7,5 miliarde de lei, a spus ministrul.

Proiectele pentru care localitățile pot cere finanțare sunt cele referitoare la construcția de noi rețele de distribuție a gazelor naturale, precum și extinderea și modernizarea celor existente, iar miniștrii dezvoltării și energiei urmează să semneze Ordinul comun pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonanței privind PNI „Anghel Saligny”. 

Totodată, Cseke Attila a subliniat: vor fi preluate proiecte din POIM care sunt mature, în sensul că au studiile de fezabilitate și proiectele tehnice efectuate și au primit avizele necesare, astfel încât pot intra în procesul de achiziție publică mult mai repede. 

„După procedura de achiziție publică, pot fi demarate lucrările de construcții. 70% dintre localitățile din România nu au acces la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, avem nevoie de un progres real și rapid în acest domeniu, acesta fiind motivul pentru care Ministerul dezvoltării va prelua proiectele mature din POIM” – a spus ministrul. 

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), MIPE a primit peste o sută de cereri de finanțare, dar bugetul a permis doar finanțarea a 25 de proiecte.

„Având în vedere că, din restul de 108 proiecte depuse, 105 au fost considerate eligibile și nu au primit finanțare pentru că bugetul a fost epuizat, vom aloca acum, prin Programul Național de Investiții <Anghel Saligny >, 5,5 miliarde de lei și vom finanța aceste 105 proiecte de dezvoltare a infrastructurii de distribuire a gazelor naturale. Astfel, bugetul total al Programului <Anghel Saligny > va crește la 55,5 miliarde de lei”, a subliniat Cseke Attila. 

Prin POIM, 95 de comune, 6 orașe și 4 municipii au cerut finanțare pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a gazelor naturale și vor primi, acum, finanțare de la Ministerul dezvoltării. 

MDLPA urmează să propună Guvernului, spre aprobare, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru transferarea acestor proiecte, urmând ca MIPE, în termen de 15 zile de la aprobarea acesteia, să transfere proiectele la Ministerul dezvoltării.

În același timp, beneficiarii vor încărca, pe platforma digitală dedicată proiectelor finanțate prin ”Anghel Saligny”, datele proiectelor, urmând să fie semnate contractele de finanțare, a conchis Cseke Attila.