Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu scopul de a crește încrederea în procedura de aprobare a UE pentru pesticide.

Eurodeputații au adoptat joi o rezoluție non-legislativă - cu 526 de voturi ”pentru”, 66 ”împotrivă” și 72 de abțineri - document ce-și propune creșterea încrederii cetățenilor în procesul de aprobare a pesticidelor în UE. Membrii Parlamentului European au convenit că oamenii ar trebui să aibă acces la studiile utilizate în procedura de autorizare a unui pesticid, inclusiv toate datele și informațiile aflate la baza cererilor de autorizare, aprobând astfel una dintre multele propuneri formulate de "Comisia specială pentru Procedura de autorizare a Uniunii pentru pesticide ", care a lucrat pe acest dosar de anul trecut.

În cursul procedurii, solicitanții ar trebui să fie obligați să înregistreze toate studiile de reglementare care vor fi expuse într-un registru public și să prevadă o "perioadă de comentarii", în timpul căreia părțile interesate pot furniza date suplimentare pentru a se asigura că sunt luate în considerare toate informațiile relevante înainte de luarea unei decizii.

Europarlamentarii solicită Comisiei Europene să propună măsuri de protejare a grupurilor vulnerabile și să pună capăt utilizării pesticidelor pe distanțe lungi în apropierea școlilor, a instituțiilor de îngrijire a copiilor, a terenurilor de joacă, a spitalelor, a spitalelor de maternitate și a centrelor de îngrijire. 

Totodată, aceștia consideră că evaluarea după introducerea pe piață ar trebui intensificată, iar Comisia Europeană ar trebui să lanseze un studiu epidemiologic privind impactul pesticidelor asupra sănătății oamenilor în viața de zi cu zi. 

Ei propun ca studiile existente privind carcinogenicitatea glifosatului să fie revizuite și să se stabilească niveluri maxime de reziduuri pentru soluri și ape de suprafață. 

Preocupări privind procedura de aprobare

Deputații europeni observă că au fost ridicate preocupări cu privire la dreptul solicitanților de a alege un anumit stat membru pentru a raporta aprobarea unei substanțe active la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), deoarece această practică este privită ca lipsită de transparență și ar putea implica un conflict de interese.

"Probele recente privind acte de plagiat confirmă că activitatea comisiei noastre de investigare a fost necesară. Îndemnăm Comisia Europenă să revizuiască sistemul de autorizare a pesticidelor în Europa și să efectueze o reevaluare imediată a glifosatului," a declarat președintele comisiei parlamentare, Eric Andrieu (S&D).