Ministerul afacerilor externe, inclusiv prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, sărbătorește anul acesta Ziua Națională a României printr-un proiect de diplomație digitală.

Acesta se constituie într-un spațiu de întâlnire și dialog virtual dedicat prietenilor și partenerilor României, comunităților și cetățenilor români din străinătate, într-un format inedit, adaptat la provocările situației sanitare la nivel global.

”Animat de valoarea simbolică a sărbătorii naționale și de semnificația transmisă de la 1 Decembrie 1918 – unitatea poporului român, proiectul oferă o imagine sintetică și o fereastră de acces spre multiple zone de creație, de patrimoniu cultural și de expresie artistică contemporană. Acest univers virtual de celebrare a fost realizat cu sprijinul unor operatori culturali consacrați, ale căror eforturi și reziliență sunt o dovadă a spiritului creativ. Sunt structuri care contribuie la imaginea României contemporane în mod semnificativ și pentru care contextul pandemic reprezintă o provocare, la fel ca pentru noi toți”, potrivit unui comunicat al Ministerului de externe.

Acestei campanii i s-aualăturat Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Institutul Cultural Român, Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Revista ARTA și VRTW.

”Artiștii consacrați, structurile publice naționale sau independente au nevoie de public și de sprijin în contextul actual, așadar, deschizând această fereastră virtuală, MAE readuce creația și valorile culturale românești în atenția unui public global”.

Astfel, în perioada 28 noiembrie – 1 Decembrie 2020, printr-o secțiune special creată pe site-ul propriu la https://www.mae.ro/node/54346, Ministerul afacerilor externe, inclusiv cele peste 150 de misiuni diplomatice și oficii consulare ale României în străinătate, promovează talentul creator românesc și istoria României, cu accent pe muzica clasică și contemporană, teatrul și artele scenei, artele vizuale, precum și prin prezentarea unor documente inedite din fondul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului afacerilor externe.

De asemenea, această secțiune include un spațiu destinat acțiunilor derulate online de către misiunile diplomatice și oficiile consulare românești.

Ministerul de externe adresează mulțumiri partenerilor menționați pentru implicare și sprijin în celebrarea împreună a Zilei Naționale, în spiritul depășirii distanțelor și al redefinirii apropierii prin cultură și valori comune, precum și al păstrării sentimentului de apartenență.

Ministerul afacerilor externe adresează mulțumiri partenerilor menționați pentru implicare și sprijin în celebrarea împreună a Zilei Naționale, în spiritul depășirii distanțelor și al redefinirii apropierii prin cultură și valori comune, precum și al păstrării sentimentului de apartenență.