UE are nevoie de o uniformizare a legislației la nivel european și de strategii inteligente pentru a rămâne competitivă în era revoluției digitale, este de părere comisarul Guenther Oettinger.

"Trăim într-o revoluție digitală, o revoluție a tehnologiei și a serviciilor bazate pe cantități mari de date. În ultimii ani, revoluția a fost marcată de schimbări profunde sectoriale, vorbim de schimbări de hardware, software, schimbări în telecomunicații care au fost extrem de importante, însă astăzi tehnologiile digitale trec prin toate domeniile sociale și economice (...) 90% din produse și servicii sunt supuse unui profund proces de schimbare", a declarat, vineri, comisarul european pentru economia și societatea digitală, Gunther Oettinger, în cadrul conferinței "Digitalizarea - viitorul Europei", organizată de Ministerul Comunicațiilor.

În condițiile în care startup-urile din SUA reprezintă vectori ai digitalizării, iar producătorii de hardware și software de aici au "influență majoră asupra revoluției digitale”, UE are nevoie de strategii "inteligente" pentru a rămâne competitivă pe fondul revoluției digitale.

 

"Noi avem viziunea creării unei uniunii digitale, a unei Piețe unice digitale, tocmai pentru a reuși să rămânem competitivi. Baza acestei revoluții digitale o va reprezenta infrastructura digitală și plecăm de la premiza că peste 20-25 de ani vom trăi într-o așa-numită societate a gigabiților",

a afirmat oficialul european.

El a pledat pentru uniformizarea legislației la nivel european, dând ca exemplu faptul că, în prezent, mărfurile pot pleca din București sau Sibiu către Milano, Paris sau alte orașe europene, dar că pe acest traseu, în special în zonele de graniță, nu există semnal la mobil, deoarece reglementările pe piețele de telecomunicații sunt încă la nivel național.

Un alt exemplu este cel al pirateriei, care nu poate fi combătută eficient cu 28 de legislații diferite la nivel național: "În ziua de astăzi, muzica, operele compozitorilor, ale scriitorilor pot fi accesate și furate de pe internet fără niciun fel de restricție, ele pot fi descărcate fără niciun fel de răspundere. Și aici răspunderea trebuie să joace un rol important".

În același timp, Gunther Oettinger a avertizat asupra pericolului foarte mare ca fluxul de date să fie întrerupt, distorsionat, distrus, iar datele să fie distorsionate sau manipulate.

"Războaiele și atacurile teroriste ale viitorului nu vor mai fi purtate cu tancuri sau sulițe, ci se vor purta în spațiul virtual, de aceea importanța securității cibernetice este una foarte mare", a spus comisarul.

Borc: Startup-urile europene pleacă peste Ocean la un moment dat

La rândul său, ministrul Economiei, Costin Borc, a vorbit despre necesitatea unei standardizări europene care să permită start-upurilor din să crească peste granițele țărilor lor.

Totodată, el a atras atenția asupra faptului că aceste firme pleacă peste Ocean la un moment dat.

"Unul dintre lucrurile care, dacă nu ne îngrijorează încă, ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult, este faptul că se creează startup-uri, în general pe lângă centre universitare, ajung la o anumită dezvoltare ... după care zboară peste Ocean", a spus Borc, care a pus întrebarea cum va reuși UE să creeze clustere de startup care să producă inovare, amintind că în prezent marile industrii auto au centrele de dezvoltare în Silicon Valley.

De asemenea, ministrul Economiei a atras atenția că digitalizarea nu trebuie să fie doar despre vârfuri, ci nimeni nu trebuie lăsat în urmă, fiind necesară pregătirea de specialiști de care economia are nevoie.

"Aș vrea să vorbesc despre importanța științelor în învățământul românesc pentru a putea pregăti atât specialiști tehnici cât și antreprenori, dar să nu uităm de ceaa ce înseamnă pregătirea profesională, pentru că digitalizare nu înseamnă numai vârf ci înseamnă transformare, înseamnă că trebuie să îi ajutăm pe cei care ar putea să rămână în urmă, să se reorienteze profesional să fie în stare să își găsească slujbe mai departe", a spus ministrul Economiei.

În acest context, Borc a anunțat că Ministerul Economiei, Ministerul Educației și Ministerul Muncii sunt pe cale să vină foarte curând cu un pachet de măsuri "care vor ajuta întreprinderile să își creeze acele școli profesionale de care au nevoie pentru a-și forma personalul capabil să lucreze în industria digitalizată, dar în același timp, să îi formeze și pe cei care ar putea să rămână în urmă din punct de vedere profesional din cauza acestei modernizări rapide a industriilor". 

Digitalizarea și agricultura

Delia Popescu, ministrul Comunicațiilor, a declarat că "digitalizarea va deveni din ce în ce mai mult condiția primordială pentru funcționarea economiilor europene, mai ales a sectoarelor esențiale, precum industrie, finanțe, sănătate, energie, transport, educație, cercetare, muncă, dar și pentru interacțiunile sociale și îmbunătățirea nivelului de trai al fiecărui cetățean european în parte".

În opinia sa, procesul de digitalizare trebuie perceput nu numai la nivel de infrastructură, ci ca "un proiect amplu, complex și coordonat la care toate domeniile de activitate trebuie să se adapteze pentru a fi competitive și pentru a putea ține pasul cu evoluțiile tehnologice rapide la nivel mondial".

Delia Popescu a precizat că trecerea la societatea gigabit și comunicațiile 5G vor schimba fundamental economia și societatea europeană.

Pe de altă parte, ministrul este de părere că la nivelul UE sunt necesare măsuri urgențe și concrete pentru a preveni decalajul digital, izolarea și depopularea zonelor rurale și îndepărtate: "Aceasta va avea o contribuție majoră la dezvoltarea societății rurale și a unei agriculturi moderne pentru care conectivitatea este esențială".

"Datorită particularităților României, de ordin geografic, demografic, economic și social, provocările privind implementarea rețelelor de bandă largă sunt foarte mari”, a spus Delia Popescu, precizând că Bucureștiul este determinat să-și asume strategiile Pieței digitale unice.

Totodată, oficialul a subliniat faptul că România prioritizează consolidarea măsurilor de combatere a criminalității cibernetice și a atacurilor la adresa securității cibernetice , mai ales în contextul actual al amenințărilor teroriste fără precedent.