Angajații români nu se simt deprimați de Blue Monday, considerată cea mai deprimantă zi din an, dar sunt în schimb stresați și resimt oboseala acumulată la final de an, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

Conform BestJobs, puțin peste o treime (36%) dintre angajați resimt încărcătura acestei zile. Totodată, 64% declară că nu au motive să considere această zi una deprimantă, semn că ultimii ani au crescut rezistența românilor în fața perioadelor dificile. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre respondenți declară că revenirea la job după perioada sărbătorilor a fost dificilă din cauza oboselii acumulate, relatează Agerpres.

Sondajul de specialitate arată că, în perioada dintre Crăciun și Revelion, 38% dintre respondenți au avut vacanță, în timp ce 44% au beneficiat doar de zilele libere legal, iar alți 11% nu au avut deloc zile libere pentru a-și reîncărca bateriile.

În acest context, angajații consideră satisfacția la locul de muncă importantă pentru o stare generală mai bună, în timp ce peste trei sferturi (76%) spun că felul în care se simt în raport cu munca pe care o fac le influențează gradul de împlinire personală. Mai mult, trei din zece angajați (la fel de mulți ca anul trecut) se declară nemulțumiți de actualul lor job și au în plan să îl schimbe, în timp ce doar 8% se consideră cu adevărat fericiți la locul de muncă și 62% au o atitudine neutră.

"Românii au învățat, în ultimii ani, să-și gestioneze mai eficient timpul petrecut la muncă și activitățile care presupun un grad mai mare de stres. În plus, cei mai mulți dintre ei înțeleg acum mai bine importanța echilibrului dintre viața personală și cea profesională, astfel că tendința lor este să elimine cât mai mult activitățile generatoare de stres, să adopte un stil de viață sănătos și să lucreze în acord cu nevoile și valorile lor. În acest sens, vedem cum tot mai mulți candidați se îndreaptă către joburi flexibile, cu salariul afișat și care oferă beneficii extrasalariale generoase", a declarat Ana Vișian, marketing manager BestJobs România.

De asemenea, pentru sănătatea lor mintală, aproximativ 54% dintre respondenți și-au propus ca, anul acesta, să adopte un stil de viață mai sănătos, 15% au în plan să meargă la terapie și 11% își doresc să muncească mai puțin. În același timp, 20% au în plan să își crească veniturile, negociind salariul actual sau aplicând pentru locuri de muncă noi, cu salariu mai mare.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în luna ianuarie 2023, pe un eșantion de 925 de utilizatori de Internet din România.