Curte de Apel București a decis joi anularea tuturor hotărârilor de înființare ale Companiilor Municipale, informează USR București. Imediat după decizie, Firea i-a acuzat pe "contestatari" că vor un București aruncat în haos.

UPDATE Într-un comunicat de presă, reprezentnații Primăriei au transmis că modelul companiilor a fost preluat din orașe precum Viena, Stockholm sau Berlin.

Redăm comunicatul Municipalității: 

”Am aflat în această seară soluția Curții de Apel București, care a admis recursul USR și a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a  decis înființarea a 20 de companii municipale în lunile martie și aprilie a anului 2017. Recunoaștem că pentru noi această decizie este una, cel puțin suprinzătoare, dacă nu șocantă, în contextul în care până acum am avut castig de cauza în alte procese similare la fond, și chiar și aici castigasem în mod clar la fond.

Am preluat acest model din Europa, din orase precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există și în alte orașe din țară. Se pare însă că o instanță din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale și în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcționării orașului. Contestatarii noștri se pare ca apreciaza că un București complet blocat și aruncat în haos, este singura modalitatea care le-ar putea da câștig de cauză în alegerile viitoare.

Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înființare a companiilor din întreaga țara, ale ministerelor, consiliilor județene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durată. USR dovedește înca o dată ca nu salveaza Bucurestiul, ci blocheaza Bucurestiul. USR, care clameaza public transparenta si corectitudinea in administratie, dovedeste ca vrea sa salveze firmele capusa abonate la bugetul Prumariei Capitalei ani de zile, si care sunt speriate de companiile nou infiintate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli si o eficientizare a serviciilor in interesul cetatenilor".

+++

Decizia Curții de apel vine după ce consilierii USR au contestat în 2017 înființarea acestor Companii pe motiv că hotărârile au fost adoptate ilegal. Mai precis, ele au fost adoptate cu votul a jumătate plus unu din numărul total de consilieri, și nu cu votul a două treimi, așa cum ar fi fost nevoie pentru astfel de proiecte care privesc patrimoniul Capitalei.

Instanța a decis astăzi că toate companiile au fost înființate de Gabriela Firea cu încălcarea legii, așa cum am spus și noi încă de anul trecut. Este o veste foarte proastă pentru găștile din Voluntari care își văd năruit visul de a pune mâna pe București bucată cu bucată. Este în schimb o veste foarte bună pentru bucureșteni pentru că aceste companii nu vor mai înghiți sute de milioane de euro așa cum au făcut-o până acum.

Aceste companii sunt un eșec managerial și financiar de proporții pentru care Gabriela Firea trebuie să răspundă. Actualul Primar este cel care a girat și a forțat împotriva legii înființarea acestor Companii. Actualul Primar este cel care a dat peste jumătate de miliard de euro către aceste structuri înființate peste noapte. Și actualul Primar trebuie să plătească. Gabriela Firea este singurul vinovat pentru cel mai mai mare dezastru edilitar și financiar din București din ultimii 30 de ani. Am avertizat de fiecare dată că legea este încălcată și i-am cerut Gabrielei Firea să nu se aventureze într-un astfel de experiment. Din păcate nu a ascultat și a împins orașul și banul public într-o groapă de unde vom ieși foarte greu”, a declarat președintele USR București, Roxana Wring.

Decizia este definitivă.

Deputatul Nicușor Dan a spus că, atunci când a semnat cererea prin care chema în instanță Primăria, a făcut-o "având convingerea că acțiunea Gabrielei Firea este nelegală, fapt confirmat astăzi de justiție".

"Mă bucur că am inițiat acest demers și că justiția a confirmat în cele din urmă acțiunea noastră. Prin înființarea acestor companii, Gabriela Firea a urmărit să evite legea achizițiilor publice și legislația privind funcționarii publici, două instrumente importante de control privind cheltuirea banilor publici", a reacționat Nicușor Dan pe contul lui de Facebook.