Eurodeputata S&D Daciana Sârbu vorbeşte, într-un interviu acordat EurActiv, despre problema diferenţei de calitate între alimentele vândute în Estul şi Vestul Europei, precum şi despre importanţa promovării producătorilor locali.

EurActiv: România este pe locul doi în Europa la obezitatea infantilă. Care credeţi că sunt cauzele?

Daciana Sârbu: Alimentaţia, în primul rând. Apoi lipsa de informare. Cred că ar trebui să existe un minim de training al viitoarelor mame pentru a învăţa cum să-şi hrănească copiii. Există ţări care derulează programe în care mamele sunt învăţate cum să-şi hrănească copiii sănătos. O altă cauză este reprezentată de obiceiurile aliementare proaste. Este adevărat că nu putem ignora nici cauzele economice, pentru că oamenii, din păcate, îşi aleg şi în funcţie de cost mâncarea şi atunci, sigur, se uită mai puţin la calitate, dar cred că e un moment bun să încurajăm producătorii locali pentru că produsele lor sunt şi mai ieftine şi mai proaspete şi mai naturale.

La noi nu există acest obicei al oamenilor să meargă mai mult în piaţă, ei merg mult prea mult la supermarket, unde toate produsele sunt împachetate, arată bine, dar nu ştim de foarte multe ori ce mâncăm. Nu ştim să citim etichete, alegem prima dată cu ochii, ce arată bine şi, de aici, consecinţele.

Pe de altă parte, obezitatea reprezintă o problemă şi pentru restul Europei, şi nu doar în cazul copiilor, ci şi al adulţilor. Dincolo de faptul că este o problemă în sine, obezitatea poate fi cauza unor boli.

Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care cere limite obligatorii la acizii grași trans. Acum aşteptăm din partea Comisiei un răspuns şi o propunere. La ora actuală nu există o limită în UE, în timp ce recomandarea OMS este ca consumul de acizi graşi trans să fie sub 1%. Noi ne-am inspirat din Danemarca, unde limita este de 2% de acizi graşi trans în în uleiuri și grăsimi, începând cu 2003, şi recomandarea noastră este ca limitată să fie stabilită la 3%.

Cel mai important în astfel de demersuri este să ai cifre. În cazul de faţă, avem chiar mai mult: un model pe care-l putem urma, un model care are rezultate concrete. Danezii au raportat schimbările la doi ani după impunerea limitei şi raportează în continuare. Pot să vă spun că există o legătură directă între această măsură şi faptul că incidenţa bolilor cardiovasculare a scăzut cu 20%. Sunt convinsă că există o legătură şi între cazurile de obezitate şi consumul redus de acizi graşi trans. Ar fi o măsură foarte bună.

O măsură la fel de bună ar fi cea a limitării sau chiar interzicerii publicităţii la alimente considerate nesănătoase în cadrul emisiunilor pentru copii. În cadrul Comisiei Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) am inclusiv această prevedere în revizuirea Directivei audiovizualului. Sunt nerăbdătoare să văd ce se întâmplă în plen, deoarece recomandarea Comisiei şi - credem noi - a majorităţii eurodeputaţilor din Comisia de Sănătate este ca politica publicităţii la alimente nesănătoase să fie decisă de fiecare stat membru.

Noi am spus că am depăşit momentul critic şi cifrele sunt din ce în ce mai îngrijorătoare legate de obezitate, mai ales în rândul copiilor. În fiecare an creşte numărul copiilor care au această boală - fiindcă deja este considerată o boală. Din acest motiv cred că ar trebui să nu mai fie la latitudinea statelor membre această decizie.

EurActiv: Spuneaţi de încurajarea producătorilor locali. Comisia Europeană tocmai ne-a atras atenţia că încălcăm legislaţia în cazul legii supermarketurilor.

Daciana Sârbu: E clar că nu puteam avea o o lege prin care să impunem o cotă pe care să o aplicăm în supermarketuri. E împotriva legislaţiei europene. Dar, dacă producătorii ar fi mult mai bine organizaţi în asociaţii ar putea negocia direct cu supermarketurile.

Eu încurajez pieţele locale, ne-ar ajuta să nu mai intrăm în contradicţie cu prevederile europene. De altfel, în noua Politică Agricolă Comună, în toată legislaţia legată de reducerea emisiilor de carbon, se încurajează promovarea producătorii locali, tocmai pentru a nu mai exista această amprentă de carbon atât de mare a produselor care sunt transportate de la distanţă. Dacă oprim cumva lanţul acesta, luând de la cei mai apropiaţi producători, nu mai poluăm, produsele sunt mai ieftine, mai proaspete, mai natural, şi mâncăm şi mai sănătos.

EurActiv: Soluţia nu este, deci, în legislaţie...

Daciana Sârbu: Soluţia nu e în legislaţie pentru că există nişte limite şi bariere pentru că există o piaţă europeană liberă. Şi noi putem vinde produse pe alte pieţe din UE, deci soluţia e la nivel guvernamental, local, chiar între producători şi comercianţi.

EurActiv: Cum se întâmplă în alte state europene?

Daciana Sârbu: Vă pot da un exemplu chiar de aici, din Belgia. În apropiere de Parlamentul European se organizează în fiecare marţi o piaţă, unde vin producători din jurul oraşului Bruxelles. În fiecare zi sunt astfel de pieţe, în alte zone. Apoi în supermarketuri există foarte multe zone în care se vând produse bio proaspete. Am văzut de multe ori etichete în care se specifica faptul că sunt producători locali, în restaurante se încurajează şi chiar există meniuri în care se precizează că aprovizionarea se face de la producători locali. E chiar o mândrie a restaurantuui şi, cumva, o garanţie penru client că acele produse sunt proaspete şi bune, că provin de la producătorii locali din zonă.

Lucru pe care nu l-am întâlnit la noi. Nu există în conştiinţa oamenilor această nevoie de a consuma produse proaspete şi ideea că nu trebuie neapărat să mâncăm roşii în ianuarie. Că nu se fac roşii în ianuarie la noi, dar, în schimb, putem încuraja consumul de alte legume pe care le putem mânca în acea perioadă.

Dacă ne uităm în cazul merelor, avem exces de producţie, dar noi, în continuare, le importăm din Polonia sau din alte zone. Prin urmare, pe acest traseu de la producător la consumator există nişte bariere, şi de mentalitate, şi de organizare.

EurActiv: Putem elimina aceste bariere?

Daciana Sârbu: Da, putem. Eu cred că, în primul rând, avem nevoie de mai multă educaţie, apoi de mai multă mândrie regională, naţională. Ar trebui să gândim în felul următor: «avem un produs, haideţi să-l promovăm, să-l consumăm, nu mai vreau să cumpăr roşii din capătul celălalt al lumii». În primul rând că nu sunt sănătoase, multe au conservanţi, nu mai vorbesc de alte substanţe.

În al doilea rând ne confruntăm cu o lipsă de organizare. De multe ori am asistat la discuţii între producători şi reprezentanţii supermarketurilor. Aceştia din urmă vin cu argumentul că trebuie să vândă produse cu o calitate constantă, având siguranţa că se pot baza oricând pe anumite cantităţi. Or lipsa de organizare îi împiedică pe producători să îndeplinească aceste cerinţe.  

În al treilea rând ar trebui să renunţăm la ideea de a cumpăra produse perfecte. E greşit, cu cât sunt mai aproape de a fi perfecte, cu atât sunt mai nesănătoase, tratate, modificate.

EurActiv: Referitor la calitatea produselor, există o dezbatere privind diferenţa de calitate între alimentele vândute în Estul Europei și cele Vest. Cum comentaţi?

Daciana Sârbu: Împreună cu colegul vicepreşedinte din Cehia (Daciana Sârbu şi Pavel Poc sunt vicepreşedinţi ai Comisiei ENVI - n.r.) am adresat Comisiei Europene o întrebare legată de această problemă reală, semnalată în multe ţări. La nivel guvernamental trebuie să existe o decizie de a analiza şi de a face o cercetare comparativă pe produse. Am auzit diverse discuţii, sunt oameni care îmi spun: «vreau să-mi aduci ceva din Bruxelles, un şampon spre exemplu», iar eu le spun: «păi, se găseşte şi la noi». «Da, dar nu e la fel», vine răspunsul. Asta deşi are acelaşi ambalaj. Producătorii au diverse explicaţii: că e apa diferită, că sunt diferenţe date de specificul zonei, că e o chestiune de gust, dacă ne referim la mâncare.

Ar trebui să fie o decizie la nivelul UE, un organism de control al calităţii, un fel de agenţie. Cât despre România, ar trebui să avem şi noi un studiu comparativ, aşa cum s-au făcut în ţări precum Polonia sau Cehia, pentru a avea argumente clare.

EurActiv: Autorităţile române au anunţat că vor face o analiză.

Daciana Sârbu: Dacă se dovedeşte că este adevărat, trebuie să ne susţinem cauza în Consiliu şi să cerem Comisiei Europene să ia măsuri. Da, e o piaţă liberă, dar asta nu înseamnă că nouă, celor din Est, ni se pot vinde produse de o calitate mai slabă decât în Vest, din cauză că suntem mai puţin atenţi sau pentru că preţurile sunt mai mici.

În acest context, luna aceasta voi organiza, împreună cu colegi din alte ţări, o dezbatere, la Parlamentul European, privind calitatea produselor şi vom invita şi un reprezentant al Comisiei, dar şi oficiali guvernamentali, europarlamentari, realizatori ai unor studii pe această temă, precum şi reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a consumatorilor.