Ministrul de Interne a susținut duminică o declarație de presă în care a prezentat informații dintr-un raport secret, insistând pe manipulările menite să sporească tensiunea în rândul protestatarilor. Carmen Dan a cerut scuze și civililor bătuți.

Carmen Dan și-a început declarația de presă prezentând scuze tuturor celor care au avut de suferit, civili sau militari.

Ministrul de Interne a prezentat date dintr-un raport de 90 de pagini, clasat drept secret de serviciu, privind evenimentele de pe 10 august și a declarat că nu are nicio ezitare să prezinte acest raport în comisiile parlamentare sau în CSAT.

Potrivit ministrului, până acum au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane, trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. 

Ea a susținut că Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe, dar instanțele civile au lucrat doar luni și marți, astfel că luni va merge la Parchet cu alte informații și date.

Totodată, a fost începută o verificare internă și au fost identificate cinci fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violențe. 

Informările primite înainte de protest nu au arătat o situație de criză

Ministrul Afacerilor Interne a anunțat că că informările venite de la servicii referitoare la protestul din 10 august au avut caracter general și nu au arătat o situație de criză care, prin complexitate, să amenințe situația politică sau socială, transmite Mediafax.

"În completarea și sprijinul activităților deja derulate de MAI, după protest am solicitat acelorași instituții, date informații. În legătură cu activarea Centrul Național de Ordine Publică, precizeze că informațiile primite anterior datei de 10 august nu au dat o situație de criză care, prin complexitate, să amenințe situația politică, socială, asa cum prevede Hotărârea 1052/2014", a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că, din această cauză, nu s-a impus activarea Centrului Național de Ordine Publică.

Carmen Dan a precizat că cel care a condus misiunea a fost maiorul Laurențiu Cazan, care a avut la dispoziție efective de jandarmi și din Craiova, Bacău, Constanța sau Ploiești.