Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat cu o mie de lei pe consilierul premierului, Darius Vâlcov, după ce a publicat pe Facebook fișa medicală a unui protestatar, alături de mesajul "sandilău".

"Fapta domnului Darius Bogdan Vâlcov de a denumi o persoană prin termenul de "sandilău” și publicarea fișei medicale a persoanei respective, protestatar de notorietate,  constituie faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de afecțiune medicală necontagioasă și prin asociere pe baza criteriului de dizabilitate mentală, potrivit art. 2 alin. 1 coroborat cu art. 15 din OG137 O.G. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Consiliul a dispus aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale în valoare de 1.000 lei", se arată într-un comunicat de presă al CNCD.

Colegiul Director mai afirmă că a avut în vedere "gradul de pericol social al faptei, ce rezultă printre altele, din calitatea de demnitar a părții reclamate, dar și de faptul că, ulterior partea reclamată a șters de pe contul de Facebook afirmațiile discriminatorii".

Votul privind sancționarea lui Darius Vâlcov a fost dat în unanimitate de toți cei șase membri ai Colegiului.

+++

În luna septembrie a anului trecut, Vâlcov a publicat pe pagina lui de Facebook fișa medicală a protestatarului Sandi Matei, care ar fi avut neovoie de tratment psihiatric, alături de mesajul: ”postarea prin care arătam că un lider #rezist este sandilău cu acte mi-a fost ștearsă”.