Azilele groazeiDe vânzare fată de 15 ani. Și bătrân de 80. Control la foc automat: 998 de cămine, 11 închise
Luni și marți, 10, 11 iulie: 11 centre sociale au fost închise, anunță Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). 998 au fost verificate. Instituțiile statului fac controale. La foc automat.
De duminică asistăm la o scăpare de sub control a unei „vânători de vrăjitoare”: câte 5-6 instituții de control ale statului se calcă pe picioare la un singur furnizor de servicii sociale, caută și cer hârtii, rezidenți abandonați în diverse locuri, oameni cu dizabilități speriați de zecile de persoane care le calcă pragul, inspectori care le caută printre lucruri și îi chestionează, angajați și rezidenți „baricadați” în centrele de asistență socială.
De vânzare: Mariana. 15 ani
Acesta e titlul unei cărți despre cazuri reale, relatări ale Ianei Matei din 2011, despre minorii salvați de la traficanți. Cartea pare mai actuală ca oricând și cazul azilelor groazei arată că rețelele de trafic și exploatare nu țin cont de vârstă sau vulnerabilități; din contră, le speculează. Iana Matei, psiholog, luptă din 1999 cu morile de vânt să salveze copii - copii - din rețele internaționale de prostituție, de trafic de ființe umane. Copii, bătrâni... Cum funcționează inițiativa reală în raport cu statul, într-un sistem în care România se menține în topul furnizării de carne vie? Sau o exploatează în propriile cămine?
Mărturiile venite dinspre ONG-uri și media lasă indiferentă clasa politică, de ani buni, la adresa infractorilor. Singurii asupra cărora se îndreaptă atenție sunt chiar cei care vorbesc.
Într-un sistem în care acoperirea nelegiuirilor a devenit un fapt comun, credibilitatea unor controale la comandă politică (cerute în vârtejul scandalului de premierul politic) este scăzută.
Comanda politică tot comandă politică pămâne. nu va schimba esența mentalității instituțiilor de control ale statului a rămas aceeași ca statl însuși: „controlăm hârtii, nu controlăm evidențe", cum tocmai a spus ministrul Alexandru Rafila. Un sistem menit să acopere nereguli, pe de o parte, și să vâneze vrăjitoare în cazul celor fără spate politic, din contră, critici la adresa baronetului din diverse feude, pe de alta. Vocile critice trebuie făcute să tacă - asta e principala grijă, nu restructurarea temeinică, majoră, de la vârf în jos.
Controale salvează funcțiile. Fără demisii la vârf
11 iulie, seara: ANPIS transmite că a efectuat în cele două zile luni și marți, zeci de controale. A închis 11 centre, a suspendat 25, din 998 verificate. A aplicat amenzi. Prefectura Ilfov anunță că au fost emise 35 de avertismente și un număr de 29 amenzi în valoare de 342.000 mii de lei, Toate instituțiile care până acum „verificau hârtii" s-au pus pe controale, cu echipe mixte.
Câtă încredere poate cineva să aibă în controlul aceluiași stat? Oare nu și în cazul celor trei centre tot autoritățile statului român au pretins că au controlat? Cât de puțin probabil e să înceapă o vânătoare de vrăjitoare, iar chestiunile birocratice să conteze, ca și până acum, mai mult decât realitatea de pe teren?
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, recunoștea lipsa controlui realității: „controlăm hârtii în loc să controlăm evidențe", spunea despre cazurile azilelor care arătau în hârtii ca hoteluri de cinci stele, iar medicul psihiatru Gabriel Diaconu, după ce a consultat victimele azilelor groazei, a spus că sistemul de protecție e „falimentar".
De la seniori la minori, un sistem de protecție hâd
Cu trei ani în urmă, Iana Matei, o activistă care și-a dedicat activitatea adăpostului de care se agață ca de-un pai victimele traficului de ființe umane, avertiza cum chichițe birocratice sunt făcute să dea peste cap orice inițiativă făcută cu bună-credință.
Într-un interviu acordat în 2020, întrebată fiind „Care sunt top trei greutăți pe care le întampina Asociația in 2020?" Iana Matei a răspuns:
„Lupta cu DGASPC, lipsa standardelor pe trafic de minori (din 2004 trebuia să apară) și lipsa voinței politice, dificultatea de a accesa fonduri pe asistența directă a victimelor traficului."
Cu alte cuvinte, lupta cu statul, cel care ar trebui să asigure protecția, controlul realității și sprijinul pentru inițiativele cu bună-credință, nu pentru furtișaguri și penali.
Minori și seniori, două vârste exploatate, nu protejate
Iana Matei a fost premiată de Departamentul de Stat american și de Camera Lorzilor din Marea Britanie pentru activitatea sa din România, în ajutorarea victimelor traficului de ființe umane. Dar Iana Matei și organizațiile care luptă pentru drepturi sunt prea puțin sau deloc susținute de staul ineficient, ba chiar sunt puse la colț, la un loc cu presa și cei care îndrăznesc să cerceteze.
Reaching Out este singura organizație licențiată să consilieze și să adăpostească minorii pentru a evada din rețelele de trafic. Iana Matei a scris și o carte despre traficul fetelor: „De vânzare. 15 ani." Cazurile din aceste zile arată că poate fi alăturată orice vârstă: „De vânzare. 60 ani.", „De vânzare. 80 ani." „De vânzare.Fără limită de vârstă.", „De vânzare. Fără limită a decenței." Pentru statul român nu a contat, luni întregi, atâta vreme cât au intrat banii în buzunarul cui trebuia.
„Oficial, autoritățile, reprezentanții legii, politicienii se plâng. În realitate, procesele intentate traficanților de carne vie sunt rarisime. Îmi dedic viața tuturor acestor fete care au cunoscut infernul, pentru a le asigura un loc unde să se refugieze daca reușesc să fuga. Iana Matei, prin Asociația Reaching Our România, salvează din 1999 copii victime ale traficului și gestionează singurul centru licențiat din România care oferă servicii victimelor minore.
După ani de zile, măcar legislația s-a schimbat (modificarea legislației penale în acest sens a fost promulgată) și vârsta minimă pentru consimțământul pentru act sexual a devenit 16 ani, în loc de 14. Acum legea tratează ca viol actul sexual cu un minor, însă nu înseamnă că problema standardelor nu lipsește în continuare. Respectul față de ființa umană, indiferent de vârstă, e greu de identificat în hățișul birocratic autohton.
Filmul reacțiilor în azilele groazei - ce s-a întâmplat în ultima săptămână
11 iulie, seara: Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) transmite presei că a efectuat 998 de controale și a închis 11 centre. Informația e difuzată pe Agerpres și preluată de mass-media la nivel central și național.
10 iulie: „Controlăm hârtii în loc să controlăm evidențe" - ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în conferința de presă din 10 iulie. Vom propune schimbarea legislației, pe linie de sănătate - a adăugat Rafila Video-declarație și rezumatul celor spuse
10 iulie: demiteri la nivel local și o demisie la nivel de județ. Nimic la vârf.
- Teodor Gabriel Negulescu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov, și-a dat demisia.
- 7 iulie: șeful Internelor e contrazis de sublaterni cu privire la durata anchetei demarate de DIICOT. Cătălin Predoiu, ministrul afacerilor interne, a spus că ancheta a durat ani (declarație video pentru Digi24), în timp ce poliția transmite că polițiștii s-a sesizat din oficiu în 16 februarie, iar în 4 iulie s-au făcut 31 de percheziții.
- 7 iulie: Ministrul Justiției Alina Gorghiu vorbește cu procurorul-șef al DIICOT și a fost „asigurată că, în scurt timp, vom vedea și soluția în acest caz”. Gorghiu precizează că 26 de persoane sunt inculpate; dosarul a fost înregistrat în luna februarie a acestui an, fiind „o procedură accelerată într-un caz foarte complex”.
- Gorghiu face declarații și în registru emoțional: „Sunt femeie, mamă, ministru al Justiției! Nu e calitate în care să nu mă revolt că toți acei bătrâni din centrele care azi fac obiectul unei anchete penale au fost maltratați, umiliți, lăsați înfometați, bătuți.”
- 7 iulie Cătălin Drulă: Ciolacu, clanul ororilor din Voluntari are un nume - Firea: Președintele USR, Cătălin Drulă, îi solicită premierului Marcel Ciolacu să nu transforme anchetele privind azilele groazei într-o operațiune de mușamalizare.
- 7 iulie VIDEO Pandele, reacție nervoasă în scandalul căminelor groazei: primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a avut vineri o intervenție nervoasă la Digi24, în care a acuzat postul tv că nu i-a acordat dreptul la replică în scandalul ”azilelor groazei” din Ilfov.
6 iulie: ANPIS a anunțat că a demarat miercuri procedura legală privind retragerea acreditării pentru Centrele de Îngrijire și Asistență din Afumați și Voluntari, ale Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz. Detalii
6 iulie: Ciolacu a anunțat că a dispus controale în toate căminele de bătrâni Detalii
Nicio reacție la vârf la dezvăluirile reporterilor pe linie politică:
- Ancheta de presă a Centrului de Investigații Media și Buletin de București arată încrengăturile: Nela Vica Andrieș, fostă Vrânceanu, sora Gabrielei Firea, era șefă la Asistența Socială locală din Voluntari chiar în perioada în care abuzurile aveau loc, arată documentele consultate de reporteri.
- Imediat după apariția seriei de presă CIM - BdB, sora ministrului Firea s-a transferat: acum lucrează la DGASPC Ilfov.
- Imobilele în care funcționează „lagărul” Casa Cora și Asistența Socială a Primăriei Voluntari aparțin aceluiași proprietar, iar patroana Casei Cora este chiar nașa copilului unei inspectoare de la aceeași instituție ilfoveană. Detalii pe pagina Centrului de Investigații Media.
- Firea: E evident o campanie orchestrată împotriva mea ca om, ministru și candidat la Primăria Capitalei; Gabriela Firea, ministra Familiei, a reacționat la acest scandal uriaș, în care sunt implicați apropiați, susținând că "se încearcă intimidarea" ei. Detalii
Comentarii