Peste 57.000 de cetățeni au semnat petiția lansată de Comunitatea Declic și îi solicită Procurorului General al României, Gabriela Scutea, redeschiderea dosarului 10 august.

”Pentru a mai avea încredere în justiție, vrem să vedem o anchetă temeinică și imparțială, care să descopere vinovații pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar ”fără vinovați”, precum dosarele Revoluției și Mineriadei”, se arată în textul petiției.

Citește și: Procurorul care a deschis dosarul 10 august: Suntem consternați, încă procesăm ceea ce s-a întâmplat

Reprezentanții Comunității Declic i-au înmânat Procurorului General petiția și i-au solicitat să analizeze cu celeritate solicitarea a zeci de mii de cetățeni, care așteaptă să fie făcută dreptate pentru sutele de victime din 10 august 2018. Au trecut deja 2 ani de la violențele din Piața Victoriei, iar dosarul este în continuare la faza de cercetare penală.

Citește și: DIICOT nu vede vinovăția jandarmilor din 10 august, dar consideră unii protestatari complici moral

”Am fost toți în stradă pentru a apăra independența Justiției din România. Acum nu cerem altceva decât ca justiția să funcționeze pentru toți cetățenii. Dacă Procurorul General nu va infirma soluția rușinoasă a DIICOT, atunci va mai scrie o filă neagră în istoria justiției din România, după dosarele Revoluției și Mineriadei”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunității Declic. 

În cazul în care Procurorul General nu va ține cont de solicitare, Declic va continua procedura în instanță și va deschide o acțiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi necesar.