Trei pacienți COVID-19 au murit luni după o defecțiune la unitatea mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București.

"Ministerul sănătății a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul afacerilor interne), operată tehnic de Institutul Național 'Victor Babeș' (PMB/ASSMB)", a transmis luni seara Ministerul Sănătății.

Potrivit comunicatului, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost la fața locului și ”s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului".

La momentul opririi alimentării cu oxigen, în TIR-ul ATI erau internați opt pacienți. Trei au decedat, iar cinci au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din Spitalul "Victor Babeș" și patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni" și Spitalul Floreasca, a precizat Ministerul Sănătății.

”În această seară, din nefericire, au decedat în condiții neclare trei pacienți de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. E o tragedie, un moment dramatic în care vieți omenești au fost pierdute. Prezint condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi. Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc”, a scris pe Facebook primarul Capitalei, Nicușor Dan.

”Astăzi, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienți, în cadrul unei unități spitalicești din sectorul 3”, a precizat și Poliția Capitalei.

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că personalul medical a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și ”a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale”.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie, iar ”reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”.

”La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile. 
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune”, precizează DSU, adăugând că instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului, iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.