Peste 1,2 tone de deșeuri din plastic, adunate din Delta Dunării de WWF-România
Peste 1.200 de kilograme de deșeuri din plastic a fost colectată de voluntarii WWF-România în cadrul proiectului „Patrula Zero Plastic”. Plasticul colectat a fost depozitat în țarcurile special amenajate la Mahmudia, Sulina, Sf. Gheorghe și Mila 23.
„La Sulina de exemplu, drumul din oraș spre plaja de la Marea Neagră e plin de deșeuri. La fel se întâmplă cu toate locurile unde sunt pescarii sportivi care campează ilegal, pe malurile Dunării. Am vorbit cu mulți turiști care întotdeauna ne-au spus că au saci și că strâng deșeurile, dar în realitate nu se întâmplă așa”, spune reprezentantul local al WWF-România, Cristian Mititelu Răileanu.
Zona cu cele mai multe deșeuri din plastic abandonate a fost canalul care leagă Mahmudia de Sf. Gheorghe. În doar câteva ore, voluntarii Patrulei Zero Plastic au colectat aproape 20 de saci de deșeuri.
Acțiunile de colectare a plasticului au avut loc pe canalele și brațele Deltei Dunării și pe plajele și lacurile adiacente.Voluntarii au parcurs, timp de 8 săptămâni, peste 1.000 de kilometri.
La Mahmudia, au fost curățate canalul Litcov, zona renaturată Incinta Carasuhat, lacurile din zonă și malurile localităților Murighiol și Dunavăț, la Crișan, canalele Caraorman și Ceamurlia, lacurile adiacente și Mila 23.
De asemenea, la Sulina, plaja și canalele de pe Dunărea Veche, iar la Sfântu Gheorghe, Gârla turcească, lacurile adiacente și meandrele acestora.
Simultan, în toate localitățile din proiect, Patrula Zero Plastic a desfășurat Campania educațională „Impactul plasticului în natură”, în cadrul căreia au fost împărțite pliante care promovează reciclarea, pentru turiști și localnici. Aceștia au fost încurajați să nu lase gunoaie în natură și să recicleze.
Comentarii