MAE întreprinde o serie de acțiuni și demersuri în vederea preluării în custodie și repatrierii în siguranță a unui cetățean român minor aflat într-o tabără de refugiați din Siria.

"Ministerul Afacerilor Externe are în atenție cazul în desfășurare al cetățeanului român minor aflat într-o tabără de refugiați de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene, încă din momentul semnalării acestuia în data de 4 iunie 2019. Cazul este gestionat de către Celula de Criză interinstituțională, fiind întreprinse o serie de demersuri pe lângă autoritățile siriene și irakiene pentru stabilirea unei soluții favorabile de finalizare a acestui caz și repatrierea în siguranță a minorului. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au inițiat acțiuni pe lângă Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie. Totodată, reprezentanții MAE cu experiență în domeniu au avut întâlniri inclusiv cu reprezentanții Societății Naționale de Cruce Roșie din România, precum și cu reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii din Republica Arabă Siriană. În acest moment, Ministerul Afacerilor Externe întreprinde o serie de acțiuni și demersuri în vederea preluării în custodie și repatrierii în siguranță a cetățeanului român minor", precizează MAE.

Ministerul de Externe adresează rugămintea ca situația să fie tratată cu maximă responsabilitate și prudență în spațiul public de către toate instituțiile implicate, inclusiv de către reprezentanții mass-media, în limitele legii și cu respectarea principiului democratic al libertății de exprimare: "Adresăm această rugăminte pornind de la interesul superior al minorului și de la conștientizarea faptului că viața și siguranța unui cetățean român – mai ales minor fiind – trebuie să prevaleze față de orice alte considerente".