SPECIAL REPORTEurodeputat: Diversitatea lipsește cu adevărat din Parlamentul European
Membrii Parlamentului European sunt aleși direct de cetățeni pentru a-i reprezenta și, prin urmare, ar trebui să reflecte societatea europeană, dar acest lucru nu se întâmplă, potrivit unui eurodeputat din grupul antirasism al PE.
„Într-o perioadă în care rasismul și xenofobia sunt în creștere, este vital să construim alianțe puternice transpartinice pentru a susține valorile UE și este vital să combatem rasismul și discriminarea - în instituțiile UE, în societatea europeană și nu numai, iar în al doilea rând , să promova pozitiv diversitatea", a declarat pentru EURACTIV europarlamentarul Monica Semedo, membră a Integrupului antirasism și diversitate (ARDI) din Parlamentul European.
ARDI este un grup transpartinic care are drept scop promovarea egalității rasiale, combaterea rasismului și educarea despre non-discriminare.
„Instituțiile UE ar trebui să conducă prin exemplu și să stabilească cele mai bune practici care promovează diversitatea”, a spus Semedo, deputat din Luxemburg, membră a grupului Renew Europe.
Cu toate acestea, ONG-urile, grupurile pentru drepturi și experții în nediscriminare critică de mult timp situația din principalele instituții ale UE, în care, în general, diversitatea lipsește, în pofida unor pași făcuți în ultima vreme.
Întrebată dacă UE nu are voința de a se diversifica, europarlamentarul luxemburghez a spus că „membrii Parlamentului European sunt aleși direct de cetățeni pentru a-i reprezenta; în consecință, aceștia ar trebui să reflecte societățile noastre ”.
„Dar în prezent, este un deficit sever de diversitate”, a adăugat ea, subliniind că această schimbare va avea loc doar când candidați cât mai diverși vor fi în poziții eligibile pe listele partidelor naționale.
„Atunci vom vedea un Consiliu și un Parlament European diverse și cu adevărat reprezentative”, a adăugat ea.
Intergrupul a pus pe masă diverse situații, cum ar fi conduita necorespunzătoare a poliției în UE, în lumina cazului uciderii lui George Floyd în SUA, și a cerut dreptate pentru Stanislav Tomas, un bărbat rom de 46 de ani care a murit după ce a fost reținut de poliție.
Inechitatea în sport
Cel mai recent, au subliniat inegalitățile rasiale din sport, chiar înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Recent, membrii grupului antirasism al Parlamentului European au acuzat într-o scrisoare comunitatea sportivă globală, inclusiv Comitetul Olimpic Internațional (CIO), că ar avea „structuri instituționale și reguli care exclud oamenii de culoare și femeile negre în mod specific”.
Comentariile au venit după ce Federația Internațională de Înot (FINA) a refuzat să aprobe căști de înot concepute pentru „păr gros, creț și voluminos” - dezvoltate de Soul Cap din Marea Britanie - pentru că nu „urmează forma naturală a capului”.
Parlamentarii europeni au declarat că interdicția ar „reflecta stigmatizarea părului persoanelor de culoare și duce la inechități instituționale, vizând în special femeile negre”, iar interesul lor pentru acest caz este justificat de faptul că „tratatele UE încurajează blocul să promoveze corectitudinea și deschiderea în toate competițiile sportive”.
„Trebuie să luăm în considerare toate grupurile din societatea noastră, să le ascultăm și să le implicăm atunci când găsim soluții. Trebuie să adoptăm o abordare intersecțională. Nu suntem un grup omogen, dar suntem uniți în diversitatea noastră”, a spus Semedo.
Ea a subliniat că Planul recent propus de acțiune antirasism al UE, alături de strategiile pentru egalitatea romilor și cea de combatere a antisemitismului sunt evoluții binevenite.
„Este important că avem voință politică din partea Comisiei. Dar, în cele din urmă, revine statelor membre să implementeze și să transpună legislația pentru eradicarea rasismului și discriminării în țările lor”, a spus ea.
Proceduri de infringement?
În rapoartele și scrisorile lor, intergrupul ARDI a criticat în repetate rânduri state membre precum Grecia, Olanda sau Lituania, în care legislația națională penală nu transpune în totalitate sau cu precizie normele UE privind combaterea rasismului și xenofobiei.
În Ungaria, eurodeputații din ARDI au subliniat că legislația nu respectă Directiva privind egalitatea rasială.
„Putem elabora legi, dar acestea sunt redundante dacă nu sunt puse în aplicare - aici, Comisia trebuie să se mobilizeze și să ia măsuri ferme", a spus Semedo.
Întrebată dacă ar trebui să existe mai multe proceduri de încălcare a dreptului comunitar sau sancțiuni împotriva țărilor membre care nu reușesc să pună în aplicare strategiile stabilite de Comisia Europeană, ea a spus că acestea sunt „instrumente importante în adoptarea unor măsuri care chiar aduc schimbarea”.
Totuși, ea a subliniat că, deși „aceste proceduri ajută, trebuie să conștientizăm și diferitele probleme cu care se confruntă oamenii în UE”.
„Avem nevoie de o schimbare de mentalitate în societate - acest lucru nu se va întâmpla peste noapte și va fi nevoie de muncă serioasă pentru a o realiza, dar cred că putem avea o societate care să accepte diversitatea”, a mai spus Monica Semedo.
(Traducerea și adaptarea: Bogdan Neagu)
Comentarii