Directoarea Operei Române din Iași, Beatrice Rancea, a fost pusă sub control judiciar. Procurorii DIICOT o acuză că ar fi delapidat fonduri de la Opera Iași și Opera București.

Alte zece persoane au fost puse sub control judiciar în același dosar.

Audierile de la sediul DIICOT au avut loc pe tot parcursul nopții de luni spre marți. Au fost interogate 14 persoane.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat luni un număr de 26 de percheziții domiciliare, în Iași și București, într-o cauză vizând ”destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de delapidare și fals”.

”Începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași”, potrivit unui comunicat DIICOT.

Scopul organizării grupului infracțional a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul entității angajatoare pentru ”satisfacerea intereselor proprii și ale colaboratorilor grupării, prin folosirea, traficarea sau însușirea unei cote mari a subvențiilor oferite de stat prin Ministerul culturii”.

Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile.

Gruparea a acționat, în diferite perioade, atât în municipiul Iași, cât și în București, activitatea infracțională din ultima perioadă fiind desfășurată pe raza municipiului Iași.

Prejudiciul estimat este de 5.000.000 de lei.