Directorul Aeroportului Internațional Iași, Cătălin Bulgariu, a declarat că au fost anulate cursele charter care urmau să transporte, în cursul zilei de vineri, muncitori sezonieri spre Germania. La Cluj s-a decis ca oamenii să plece.

UPDATE

Ministrul transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că va elabora un Ordin de ministru care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări.

Potrivit unui comunicat al Ministerului transporturilor, până la publicarea Ordinului de ministru în Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate, astfel încât pasagerii aflați pe aeroporturi să poată pleca spre destinațiile stabilite.

+++

"Așteptăm publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin de ministru prin care se suspendă zborurile charter de astăzi (vineri n.r.). A intrat în vigoare ordonanța militară prin care se vorbește despre aprobarea curselor aeriene cu 48 de ore înainte de către statul român, ceea ce face ca astăzi (vineri n.r.) și mâine (sâmbătă n.r.) să nu existe zboruri. Din acest punct de vedere, zborurile de la ora 13:00 au fost anulate. În acest moment încercăm să discutăm cu firmele de recrutare care să preia oamenii și să îi ducă înapoi acasă, pentru că nu va fi niciun zbor astăzi (vineri n.r.)", a explicat Cătălin Bulgariu pentru Agerpres.

El a spus că aceste curse trebuiau efectuate în cursul zilei de joi, acestea fiind replanificate. Alte curse care urmau a fi efectuate în cursul zilei de sâmbătă au fost anulate la rândul lor.

Măsura survine după ce, în cursul zilei de joi, pe Aeroportul din Cluj s-au aflat peste 2.000 de persoane care au așteptat, la mică distanță unele de altele, să se îmbarce în aeronave spre Germania, unde urmau să lucreze ca sezonieri.

La Cluj, în schimb, prefectul Mircea Abrudean a declarat că a făcut tot ceea ce a fost posibil, ca zborurile programate astăzi să nu fie anulate: ”Sigur, programul se va decala, pentru că inițial prima cursa era programată la ora 12:00, dar ce ne interesează este ca oamenii care au ajuns aici să se urce în avioane și să ajungă la destinație”.

Spre deosebire de ce s-a întâmplat joi, oamenii care au venit vineri la aeroport au fost organizați de forțele de ordine ale MAI.