Eugen Davidoiu, directorul general al Tarom, și-a anunțat demisia luni dimineața, zi în care Corpul de control al premierului va începe o analiză asupra activității companiei naționale aeriene.

UPDATE

Și Loteria Română a rămas fără șef, după ce directorul general al companiei, Mihai Păduraru, a fost revocat din funcție luni, în urma unei hotărâri luate de Consiliul de Administrație al companiei. Director interimar este Dănuț Sporea, șeful Direcției Economice.

Păduraru a rezistat în funcție doar 10 zile.

Săptămâna trecută, el a anunțat Consiliul de Administrație că ar fi semnat un contract de 7,2 milioane de euro privind achiziția unei noi rețele informatice pentru companie și a peste 2.000 de terminale. Achiziția ar ridica însă suspiciuni, în condițiile în care prețul ar fi supraevaluat, informează Digi 24.

Deși ar fi primit o ofertă gratuită, care ar fi scutit compania de o cheltuială de ordinul milioanelor de euro, conducerea Loteriei a refuzat-o. Achiziția urma să se facă printr-o firmă abonată la contracte din bani publici, care n-are niciun fel de experiență în domeniu. Liderul mondial în branșă a participat la licitație, dar s-a retras, după ce a văzut că în caietul de sarcini au fost trecute clauze restrictive.

Această achiziție continuă seria contractelor păguboase, care au costat Loteria peste un miliard de euro, în ultimii 24 de ani.

+++

Consiliul de Administrație al Tarom a luat act de demisia lui Eugen Davidoiu din funcția de director general provizoriu și l-a desemnat pe Florin Susanu pentru a prelua această funcție, cu un mandat de o lună.

+++

Premierul Mihai Tudose a declarat luni dimineață că, indiferent de demisia lui Davidoiu, controlul la Tarom va fi efectuat.

****

"Ea (compania Tarom - n.r.), acum mi se pare că merge mai rău ca anul trecut, date fiind cifrele. Au reușit să aibă o pierdere istorică acum. Va trebui făcut ceva, fiindcă este o companie națională, este un simbol național și nu va fi nici închisă, nici vândută, prăduită (...) ea va trebui să intre pe profit, să se dezvolte", a declarat duminică seara, la Antena 3, premierul Mihai Tudose, citat de Agerpres.

Întrebat dacă la nivelul Guvernului s-a făcut o analiză serioasă asupra a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani la Tarom, premierul a spus: "Luni, credeți-mă, Corpul de control va avea treabă, corpul de control al primului-ministru, fiindcă totuși, știți, sunt 2.000 de angajați".

"Dacă erau 1.000 de piloți era în regulă, dar sunt mai mulți la departamentele astea suport, gen marketing.(...) Și știți, piloții produc banii, personalul navigant, cei care zboară produc banii și pentru cei de la sol", a precizat Tudose.

Premierul a făcut și o comparație cu firmele private de transport aerian care operează în România și cărora "le merge bine", spre deosebire de Tarom: "Păi, nu vi se pare ceva în neregulă?"

La ședința de Guvern de săptămâna trecută, premierul l-a criticat dur pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, pentru situația de la Tarom, CFR Marfă și CFR Călători.

Davidoiu acuză interese străine

Contactat duminică de Digi24, directorul general al Tarom, Eugen Davidoiu, a spus că nu se simte cu nimic vinovat, că a asigurat un management bun și a subliniat că a adus două noi aeronave în flota companiei.

"Urez bun venit Corpului de control al prim-ministrului la Tarom! Nu am cunoștință de vreun reproș oficial. Vreau să vă spun că în urmă cu o lună tocmai s-a încheiat controlul Curții de Conturi pentru perioada 2012-2016 și cred că în acel document Corpul de control va găsi lucruri interesante despre ce s-a întâmplat în perioada trecută. (...) De ce să-mi ceară demisia? Pentru că am adus două noi avioane? Pentru că am încercat eficientizarea companiei? Poate că am deranjat anumite grupuri de interese?”, a declarat Eugen Davidoiu.

"Din punct de vedere al managementului, am făcut tot posibilul ca această pierdere (104 milioane de lei diferență între venituri și cheluieli - n.r.) să fie diminuată, ba chiar să crească profitul operațional pe lună și sunt deschis oricărui control. Sunt acolo de șase luni și muncesc 15 ore pe zi fără să creez vreo problemă nimănui. Decât celor care au interese contrare acestei companii”, a acuzat Davidoiu.

Întrebat cine din exteriorul țării ar dori ca Tarom să nu mai existe, el a spus:

 

"Sunt servicii de informații care ar trebui să știe ce companii externe doresc ca Taromul să dispară și uitați-vă în jurul României câte companii externe de stat, aeriene, mai sunt în picioare la ora asta. Să ne uităm cine este în spatele companiilor private care operează în România!”.

 

Întrebat dacă își va da demisia, în cazul în care Corpul de control constată deficiențe, Eugen Davidoiu a declarat că va pleca atunci când va dori el.

"Nu are cum să scoată în evidență deficiențe în perioada mea, am fost foarte eficient, am luat două avioane care funcționează și creează profit companiei, am reorganizat și continui să reorganizez compania. Deficiențele sunt în spate, nu sunt la mine, eu nu voi demisiona, pentru că nu am de ce. Voi pleca când voi dori eu, pentru că am muncit acolo și nu mi-am bătut joc. Dar voi pleca, pentru că sunt sătul!”, a susținut Davidoiu.