PulseZDoar 1 din 5 copii din mediul rural se simte cu adevărat fericit

De Ziua Internațională a Copilului, World Vision România atrage atenția că doar 22% dintre copiii din mediul rural se consideră cu adevărat fericiți, potrivit raportului „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural” 2024.
În acest context, copiii din Consiliul Consultativ World Vision României i-au transmis o scrisoare Președintelui României, cerând, printre altele, înființarea unui Consiliu Național al Copiilor pe lângă Președinție, participare reală la decizii și șanse egale la educație.
Fericirea copiilor din mediul rural: ce înseamnă o viață bună pentru ei
Raportul World Vision România arată că percepția copiilor asupra unei „vieți bune” este legată strâns de nevoi esențiale, dar și de dorințe legate de spațiu personal, educație și protecție.
14% dintre copiii din mediul rural (aproximativ 141.000) consideră că o viață bună înseamnă să aibă mai multă și mai bună mâncare;
20% cred că viața e bună dacă învață ce le place;
24% își doresc să aibă un spațiu al lor, un loc personal unde să se simtă în siguranță;
Pentru 8% dintre copii (aprox. 80.000), o viață bună înseamnă să nu fie certați sau loviți de nimeni.
Principalele caracteristici ale unei vieți bune, așa cum le văd copiii, sunt sănătatea, banii de buzunar, libertatea de a face ce le place și prezența prietenilor. Un sfert dintre copii (25%) își doresc o casă mai mare și mai modernă.
Există diferențe de gen și de vârstă în ceea ce privește aceste valori:
Fetele apreciază mai mult sănătatea (41% față de 35% băieți)
Băieții pun mai mult accent pe a nu fi certați sau loviți, pe prieteni și pe banii de buzunar;
Importanța sănătății este mai ridicată între 10-12 ani, banii de buzunar devin mai importanți după 13 ani, iar spațiul personal capătă importanță după 14 ani.
În ceea ce privește sprijinul și condițiile de viață
19% dintre copii nu sunt ajutați niciodată la teme,
8% (aproximativ 86.000) simt că părinții îi tratează mai rău decât ceilalți membri ai familiei,
15% (aproximativ 154.000) sunt mereu obosiți din cauza muncii înainte sau după școală,
6% declară că nu le place niciodată la școală, iar 6% (aproximativ 60.000) merg seara la culcare flămânzi din cauza lipsei hranei suficiente.
În plus, 22% dintre copiii din mediul rural declară că nu au timp liber, iar activitățile lor preferate în timpul liber sunt vizionarea TV-ului, întâlnirile cu prietenii și navigarea pe internet (38%).
Mesajul copiilor din mediul rural pentru președintele României și viitorul Guvern
Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, copiii din Consiliul Consultativ World Vision România i-au adresat Președintelui o scrisoare în care cer acțiuni concrete pentru copiii din mediul rural – dar și implicarea viitorului Guvern în susținerea acestor schimbări.
Printre principalele solicitări ale copiilor se numără:
Crearea unui Consiliu Național al Copiilor pe lângă președintele României, un cadru oficial pentru ca vocea copiilor să fie ascultată și să contribuie cu opinii privind educația, sănătatea, protecția și mediul.
Participare reală a copiilor în deciziile care îi privesc, prin punerea în practică a legii participării și crearea unor spații reale de consultare.
Șanse egale la educație: eliminarea abandonului școlar de la un ciclu educațional la altul și analfabetismului functional, precum și asigurarea condițiilor pentru învățare: hrană, căldură, sprijin emoțional.
Educație care să dezvolte gândirea critică și să protejeze copiii în lumea digitală.
Comentarii