Doar 16% dintre copiii ucraineni sunt înscriși la școală. Care sunt motivele?
Doar 7353 de copii ucraineni sunt înscriși în sistemul de învățământ din România. Numărul copiilor ucraineni care s-au stabilit cu protecție temporară în țara noastră, alături de părinții lor, e de aproximativ 47.000, conform statisticilor oficiale.
Potrivit World Vision România, doar 16% din numărul total de copii s-au înscris la școală în România.
Pe lângă copiii înscriși în sistemul de învățământ, puțin peste 16.000 de ucraineni sunt înregistrați ca audienți la școala românească. Statutul de audient înseamnă că elevul va asculta și va fi prezent în clasă la cursuri și va fi înregistrat în cataloage școlare, dar nu susține teste și nu primește note. Copilul poate primi note doar dacă se înregistrează oficial ca elev în sistemul educațional românesc și urmează procedura de echivalare a studiilor făcute în Ucraina.
Fundația World Vision România a oferit în acest an școlar contexte de învățare formală non-formală pentru 9.110 de copii refugiați din Ucraina, în 13 locații din țară, prin centrele Happy Bubble.
În toate centrele Happy Bubble gestionate de World Vision România și de parteneri se creează contexte de învățare într-un mediu formal și non-formal, se predau lecții de limba română, copiii au acces la școala online din Ucraina, participă la sesiuni de educație non-formală pentru a le consolida abilitățile de viață independentă, activități de consiliere – prim ajutor psihologic, activități de integrare în comunitate prin sport și artă, iar o parte dintre ei au primit și o masă caldă.
Copiii ucraineni pot merge la centrele Happy Bubble în orașele București, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești, Ocnele Mari, Călimănești, Iași, Suceava, Cluj Napoca, Brașov și Galați.
În prezent, peste 3.300 de copii frecventează centrele Happy Bubble și se pregătesc pentru participarea în programele de tip Școala din vară.
Motivele pentru care copiii ucraineni nu se înscriu la școală în România
Conform unui studiu realizat în luna februarie de World Vision România, peste 80% dintre părinți sunt de părere că cei mici au suferit pierderi de învățare din cauza războiului. World Vision România a identificat, din discuțiile cu mii de părinți ucraineni, principalele motive pentru care copiii ucraineni nu se înscriu în sistemul de învățământ din România:
- Reticența părinților de a-și înscrie copii la școală este principalul motiv. Din discuțiile cu părinții ucraineni, aceștia preferă ca elevii să facă școală online, cu profesorii și după curricula din Ucraina, în primul rând pentru că speră la o încheiere rapidă a confictului și nu văd un viitor pe termen lung în România.
- Bariera de limba este un alt factor important pentru care sistemul educational din România nu răspunde nevoilor copiilor ucraineni.
- În plus, nu există suficientă informare despre legislația privind echivalarea și recunoașterea studiilor care a fost adoptată în luna februarie 2023 de către România și Ucraina. În continuare există foarte mulți părinți ucraineni care nu-și înscriu copiii în sistemul de educație românesc deoarece cred că studiile nu vor fi echivalate.
În februarie 2023, Ministerul Educației și Științei de la Kiev a anunțat că Ucraina și România au convenit asupra recunoașterii reciproce a actelor de studii. Practic, instituțiile de învățământ din România recunosc diplomele de studii ucrainene, iar cele din Ucraina recunosc actele de studii românești.
Guvernul României a aprobat pe 11 ianuarie 2023 un memorandum privind semnarea Acordului între România și Ucraina privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii.
"Prin centrele Happy Bubble ale World Vision România au trecut lunile acestea mii de copii cărora le-am creat contexte de învățare, le-am facilitat accesul la școală online și am încercat să ne adaptăm nevoilor pe care aceștia le au. Din păcate, în continuare sistemul educațional din România nu reușește să integreze copiii ucraineni și să le răspundă în mod real nevoilor", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Comentarii