„Colectiv”, documentarul tulburător al lui Alexander Nanau, este propunerea României pentru Gala Oscar 2021. Este prima oară când un documentar este propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film.

Filmul, care urmărește întâmplările desfășurate în țara noastră în primul an de după incediul din clubul Colectiv, este propus pentru secțiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional", anterior numită „Cel mai bun film străin”, scrie paginademedia.ro.

„Colectiv” va fi lansat în SUA pe 20 noiembrie de către Magnolia Pictures și Participant, în aceeași zi în care distribuitorul Dogwoof va lansa filmul în Marea Britanie și Irlanda. În plus filmul va intra în cinematografe și VOD în mai multe țări în această toamnă, printre care și Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția.

Filmul va fi disponibil în 20 de țări și prin intermediul HBO Europe. 

În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures și Participant, vor înscrie filmul „colectiv” și pentru secțiunea „Cel mai bun film documentar". Participarea unui film la două secțiuni îi sporește şansele de a fi nominalizat. Anul trecut de exemplu, Honeyland, apreciatul documentar din Macedonia de Nord, a intrat în istorie ca primul documentar nominalizat simultan la secțiunile „Cel mai bun film documentar" şi „Cel mai bun lungmetraj internațional".