Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis miercuri să amendeze doi șoferi au Societății de Transport București (STB) pentru că în vara anului trecut au refuzat accesul unei persoane cu dizabilități locomotorii în autobuze.

Astfel, Colegiul director, cu unanimitate de voturi, a constatat, în conformitate cu art. 2 alin. (1), (4) și art. 10 lit h) din O.G. 137/2000 republicată, săvârșirea faptei de discriminare, pentru îngrădirea accesului unei persoane cu dizabilități locomotorii la serviciile publice de transport.

Totodată, CNCD, cu 6 voturi pentru și 2 împotrivă, față de primul șofer, care a prezentat scuze față de incident și, implicit, față de petentă, justificând împrejurările legate de anumite manevre care nu i-au permis o vizibilitate corespunzătoare, a aplicat sancțiunea de amendă contravențională în cuantum de 1.000 lei.

Pentru cel de-al doilea șofer care, pe lângă refuzul accesului, a avut și un comportament nedorit, fiind agresiv verbal, Colegiul director, cu 7 voturi pentru și 1 împotrivă, a aplicat sancțiunea de amendă contravențională în cuantum de 3.000 lei.

În cazul Societății de Transport București, Colegiul director nu a constatat întrunirea elementelor constitutive ale unei fapte de discriminare întrucât aceasta a dovedit că mijloacele de transport erau accesibilizate, conducătorii auto fuseseră instruiți și referitor la incidentele mediatizate a demarat cercetări disciplinare.

Pe 18 iulie, unei persoane cu dizabilități locomotorii, dorind să utilizeze mijloacele de transport în comun STB, pe linia 104, nu i s-a asigurat accesul în autobuz prin nedeschiderea rampei specifice, motivat de faptul că nu a fost văzută de către conducătorul auto. Ulterior, în aceeași dată, pe aceeași rută, la câteva minute distanță, un alt șofer i-a refuzat accesul în mijlocul de transport public adresându-i cuvinte licențioase, injurioase, atât ei cât și mamei sale, care o însoțea.