Mai multe acțiuni de protest împotriva coaliției de guvernare și pentru independența justiției sunt anunțate pentru duminică.

UPDATE 21:00: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a explicat, la Digi 24, că oamenii care manifestează nu au voie pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului, pentru că este obiectiv cu pază militară.

20:30: Jandarmii au blocat accesul protestatarilor spre Palatul Parlamentului, punând graduri. Oamenii huiduie și scandează „Jandarmeria apără hoția!” și „Lăsați-ne să trecem”. De asemenea, jandarmii au postat pe stradă circa 10 dube, ca sa blocheze accesul mulțimii, remarcă HotNews.


20:15: Protestatarii mărșăluiesc spre Parlament pe Calea Victoriei. Cele câteva mii de persoane s-au oprit în fața Palatului Regal.


Proteste au loc și în alte orașe. La Timișoara, s-au strâns câteva sute de persoane în Piața Operei, unde au ținut și un moment de reculegere pentru victimele revoluției din 1989.

La Sibiu s-au adunat peste cinci sute de persoane, aducând steaguri şi pancarte cu mesaje precum „Uniţi salvăm toată România”. Între timp, numărul protestatarilor din Cluj a ajuns la 3.500, al ieşenilor la 700, iar al braşovenilor a depăşit o mie, scrie Mediafax.

19:00 În Piața Victoriei s-au strâns peste 1.000 de persoane, scrie HotNews, iar plecarea spre Parlament a fost amânată pentru ora 19:15, potrivit Corupția Ucide, una dintre comunitățile de pe Facebook care s-a ocupat de organizarea protestului.

++++++

Bucureștenii plănuiesc să reia protestele în Piața Victoriei. Pentru duminică sunt anunțate chiar două proteste: de la ora 15.30, va avea loc flashmob-ul „România condamnată la tăcere”, iar de la ora 17:00 sunt așteptați participanții pentru un nou marș spre Parlament.

La flashmob, potrivit paginii de Facebook a evenimentului, şi-au anunţat prezenţa aproape 1.000 de persoane. Participanţii îşi vor pune benzi negre pe ochi şi vor sta în tăcere aproximativ 30 de minute.

„Fără să vedem, fără să putem spune ceva. Neputincioşi. Aşa cum va deveni Justiţia în România. Mesajul va fi paşnic, puternic şi clar: după adoptarea legilor justiţiei, magistraţii din România vor deveni neputincioşi în faţa furtului, abuzului şi violenţei grupurilor infracţionale din România. Şi la fel vom deveni noi toţi. Opriţi modificarea legilor justiţiei!”, scriu organizatorii.

„Hai să fim cu toții în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, așa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, scrie pe pagina marșului de protest anunțat începând cu ora 18.

„Ieșim duminică să tragem un semnal de alarmă față de asaltul împotriva justiției”, scriu organizatorii, care îi îndeamnă pe participanți să vină cu „oale/cratițe/capace/polonice/linguri” pentru a „se face auziți”. „Ne întâlnim la ora 17:00 în Piața Victoriei, urmând să plecăm în marș către Casa Poporului la ora 18:00”, se mai arată pe pagina evenimentului, care îndeamnă la proteste și în alte orașe.

De altfel, la Sibiu continuă protestul tăcut de la sediul PSD - „Vă vedem din Sibiu”.

Mișcarea de la Sibiu a inspirat un protest similar la Iași, unde mai multe persoane au participat sâmbătă la o acţiune în faţa sediului PSD Iaşi. Oamenii le-au cerut parlamentarilor social-democraţi locali să nu voteze legile justiţiei.

Alte mișcări de protest sunt anunțate în mai multe orașe din țară și din străinătate.