Mai multe acțiuni de protest împotriva coaliției de guvernare și pentru independența justiției sunt anunțate pentru duminică.

UPDATE 21:00: Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a explicat, la Digi 24, că oamenii care manifestează nu au voie pe trotuarul de lângă gardul Parlamentului, pentru că este obiectiv cu pază militară.

20:30: Jandarmii au blocat accesul protestatarilor spre Palatul Parlamentului, punând graduri. Oamenii huiduie și scandează „Jandarmeria apără hoția!” și „Lăsați-ne să trecem”. De asemenea, jandarmii au postat pe stradă circa 10 dube, ca sa blocheze accesul mulțimii, remarcă HotNews.


20:15: Protestatarii mărșăluiesc spre Parlament pe Calea Victoriei. Cele câteva mii de persoane s-au oprit în fața Palatului Regal.


Proteste au loc și în alte orașe. La Timișoara, s-au strâns câteva sute de persoane în Piața Operei, unde au ținut și un moment de reculegere pentru victimele revoluției din 1989.

La Sibiu s-au adunat peste cinci sute de persoane, aducând steaguri și pancarte cu mesaje precum „Uniți salvăm toată România”. Între timp, numărul protestatarilor din Cluj a ajuns la 3.500, al ieșenilor la 700, iar al brașovenilor a depășit o mie, scrie Mediafax.

19:00 În Piața Victoriei s-au strâns peste 1.000 de persoane, scrie HotNews, iar plecarea spre Parlament a fost amânată pentru ora 19:15, potrivit Corupția Ucide, una dintre comunitățile de pe Facebook care s-a ocupat de organizarea protestului.

++++++

Bucureștenii plănuiesc să reia protestele în Piața Victoriei. Pentru duminică sunt anunțate chiar două proteste: de la ora 15.30, va avea loc flashmob-ul „România condamnată la tăcere”, iar de la ora 17:00 sunt așteptați participanții pentru un nou marș spre Parlament.

La flashmob, potrivit paginii de Facebook a evenimentului, și-au anunțat prezența aproape 1.000 de persoane. Participanții își vor pune benzi negre pe ochi și vor sta în tăcere aproximativ 30 de minute.

„Fără să vedem, fără să putem spune ceva. Neputincioși. Așa cum va deveni Justiția în România. Mesajul va fi pașnic, puternic și clar: după adoptarea legilor justiției, magistrații din România vor deveni neputincioși în fața furtului, abuzului și violenței grupurilor infracționale din România. Și la fel vom deveni noi toți. Opriți modificarea legilor justiției!”, scriu organizatorii.

„Hai să fim cu toții în stradă duminică pentru a da alarma! Tăcerea noastră e puterea lor, așa că hai să facem gălăgie! Luptăm până la capăt”, scrie pe pagina marșului de protest anunțat începând cu ora 18.

„Ieșim duminică să tragem un semnal de alarmă față de asaltul împotriva justiției”, scriu organizatorii, care îi îndeamnă pe participanți să vină cu „oale/cratițe/capace/polonice/linguri” pentru a „se face auziți”. „Ne întâlnim la ora 17:00 în Piața Victoriei, urmând să plecăm în marș către Casa Poporului la ora 18:00”, se mai arată pe pagina evenimentului, care îndeamnă la proteste și în alte orașe.

De altfel, la Sibiu continuă protestul tăcut de la sediul PSD - „Vă vedem din Sibiu”.

Mișcarea de la Sibiu a inspirat un protest similar la Iași, unde mai multe persoane au participat sâmbătă la o acțiune în fața sediului PSD Iași. Oamenii le-au cerut parlamentarilor social-democrați locali să nu voteze legile justiției.

Alte mișcări de protest sunt anunțate în mai multe orașe din țară și din străinătate.