În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului.

În acţiunea în constatare înaintată Curţii de Apel Bucureşti de către CNSAS şi consultată de Mediafax se precizează că documentele identificate arată că, începând din 1972, Traian Băsescu a început cursurile la Institutul de Marină şi, tot în acelaşi an, acesta a început să fie folosit în calitate de sursă, atribuindui-se un nume conspirativ - Petrov. În 1976, Traian Băsescu îşi încheie studiile când ofiţerii de contrainformaţii încetează legătura cu acesta şi transmit dosarul personal organului de securitate responsabil cu supravegherea informativă a întreprinderii. Dosarul este clasat şi trimis ulterior Serviciului de Securitate Port, care îl retrimite în arhivă.

În 1979, Traian Băsescu se înscrie în PCR, iar dosarul său este distrus ”ca urmare a dobândirii de către titular a calităţii de membru’’, fără să fie microfilmat, se arată în acţiunea de constatare a CNSAS.

În 1988, Băsescu revine în ţară şi hotărăşte să reia legătura cu organele securităţii, sesizându-le acestora mai multe aspecte de interes operativ, în baza unei instruiri prealabile, fiind folosit ca persoană din baza de sprijin cu nume conspirativ. În dosar se regăsesc trei documente, dintre care două furnizate de către SRI şi MApN, care arată că fostul preşedinte este aceeaşi persoană cu sursa Securităţii.

Fila 118 din volumul 5 al Registrului inventor arhivă al fondului de reţea, păstrat la Constanţa, este un document pus la dispoziţie CNSAS de către SRI, iar filele 64v şi 65 din Registrul jurnal al unei reţele informative din Mangalia au fost puse la dispoziţie de către Direcţia de Siguranţă Militară a MapN. 

Pentru fostul preşedinte, colaborarea cu Securitatea a însemnat furnizarea de informaţii prin care se denunţau activităţi contrare regimului totalitar comunist, precum intenţa de a părăsi ţara şi relaţiile cu cetăţeni străini. Informaţiile furnizate de către acesta au în vedere legăturile stabilite de un coleg de facultate al acestuia cu cetăţeni străini, activitate îngrădită de către statul comunist, reprezentând un act ostil regimului totalitar, precum şi intenţia unei alte persoane de a pleca în străinătate, atitudine extrem de gravă din perspectiva aceluiaşi regim comunist.

În nota de constatare, CNSAS arată că furnizarea de informaţii a fost realizată în mod conştient şi că cele transmise au determinat măsuri concrete dispuse de către Securitate asupra persoanelor vizate. Într-una din notele sale, Traian Băsescu propune avizarea negativă a unei eventuale desemnări ca ofiţer pe navele româneşti ce pleacă în străinătate a unei persoane denunţate.