Două treimi dintre români consideră că Israelul are dreptul să atace Hamas în Gaza, iar peste jumătate sunt de acord să existe atât un stat israelian, cât și unul palestinian, potrivit unui sondaj IRSOP publicat miercuri.

86% dintre români condamnă atacul Hamas din 7 octombrie, 7% nu condamnă atacul, în timp ce 7% nu știu.

66% consideră că Israelul are dreptul să atace Hamas în Gaza, iar 20% susțin contrariul, iar 14% nu știu.

78% sunt de acord ca România să acorde imediat ajutor umanitar populației civile din Fâșia Gaza, în timp ce 20% nu sunt de acord.

56% dintre români consideră că războiul din Orientul Mijlociu ar putea determina acțiuni teroriste care pun în pericol securitatea populației din România, în timp ce 38% cred că nu ar avea acest efect, iar 6% nu știu.

29% sunt total de acord, iar 38% parțial de acord ca România să primească refugiați israelieni. 31% nu sunt de acord cu acest lucru.

56% sunt de acord ca în Orientul Mijlociu să existe, pe lângă Israel, și un stat palestinian, 18% sun împotrivă, iar 26% nu știu.

36% dintre români sunt mai îngrijorați de conflictul din Ucraina decât cel din Orientul Apropiat, în timp ce 35% sunt îngrijorați de ambele în aceeași măsură, iar 17% mai mult de cel din Orientul Apropiat. 11% nu sunt îngrijorați de niciunul dintre cele două conflicte.

79% dintre români au încredere mică (35%) sau foarte mică (44%) în capacitatea Guvernului României de a proteja populația în cazul unui pericol armat, 17% au încredere mare.

Pentru acest sondaj, IRSOP a intervievat telefonic 905 persoane în intervalul 25-30 octombrie 2023.