Centrul Comun de Cercetare vine cu o metodologie comună care le va permite autorităților naționale pentru protecția consumatorilor să efectueze teste pentru a compara compoziția și caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare.

"Toate produsele alimentare comercializate în UE trebuie să respecte reglementări stricte în materie de securitate. Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la caracteristicile esențiale prevăzute în special de legislația UE privind etichetarea produselor și nu trebuie să fie induși în eroare de ambalaj. Autoritățile naționale care se ocupă cu siguranța alimentară și protecția consumatorilor au obligația de a se asigura că alimentele introduse pe piața unică respectă legislația relevantă a UE", precizează CE.

Metodologia de testare elaborată de Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul pentru știință și cunoaștere din cadrul Comisiei Europene, va ajuta autoritățile să stabilească dacă produsele alimentare sunt comercializate în conformitate cu legislația europeană.

Metodologia se bazează pe principii-cheie, cum ar fi transparența, comparabilitatea, selecția de eșantioane similare și testarea produselor.

Sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare, laboratoare din mai multe state membre ale UE vor aplica această metodologie într-o campanie de testare paneuropeană pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor.

Primele rezultate ar urma să fie disponibile la sfârșitul lui 2018.

Comisia speră că acest exercițiu va oferi orientări practice pentru autoritățile care investighează practicile înșelătoare.

Alte măsuri

În afară de metodologie, au mai fost adoptate și alte măsuri, printre care:

  • un set de orientări privind aplicarea legislației UE în domeniul alimentelor și protecției consumatorilor la produsele cu dublu standard de calitate.
  • o propunere de modificare a Directivei privind practicile comerciale neloiale, în baza inițiativei "Noi avantaje pentru consumatori", adoptată de Comisie la 11 aprilie 2018, pentru a oferi claritate juridică în evaluarea potențialelor cazuri de standarde duble de calitate.