Academia Română, despre construirea Muzeului Holocaustului lângă Antipa: Complet inadecvată
Un Muzeu Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului e ”un act cultural și istoric pe deplin justificat”, dar cedarea unui teren din parcul Muzeului Antipa ”este complet inadecvată și păguboasă”, susține Academia Română.
”Apreciem că soluția propusă de a solicita, oficial, Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa să cedeze o suprafață de 5.300 mp din proprietatea pe care o deține în Șoseaua Kiseleff nr. 1, cu scopul construirii Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului, este complet inadecvată și păguboasă, aducând mari prejudicii unuia dintre cele mai vechi și apreciate muzee din România”, se arată într-un comunicat al Academiei Române.
”Academia Română apreciază că este necesară găsirea unei soluții raționale și eficiente pentru înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului, în urma unei analize atente, astfel încât să nu fie afectate interesele niciunei alte instituții și să nu genereze false conflicte. Suntem convinși că factorii administrativi și decizionali vor identifica modalitățile optime de a răspunde nevoilor de funcționare ale celor două instituții care, prin activitatea și patrimoniul lor, fac cinste culturii, științei și istoriei României”, se mai arată în comunicatul Academiei Române.
Soluția a fost propusă de Guvern, după ce Consiliul General al Primăriei Capitalei a dat Palatul Dacia în administrarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" în septembrie 2016, dar decizia a fost anulată în instanță. La începutul lunii martie 2019, solicitarea a fost repusă pe masa Consiliul General, dar, de data aceasta, nu a mai aprobată.
Comentarii