Editorial Le Monde. Romania impotriva Europei?
Le Monde dedica un editorial crizei politice din Romania, in care atrage atentia ca tolerarea unor practici similare celor ale lui Viktor Orban in Ungaria si Victor Ponta in Romania ar insemna slabirea si mai puternica a Uniunii Europene, deja afectata de criza datoriilor suverane care se prelungeste de aproape trei ani.
Iata mai jos editorialul publicat de Le Monde:
Europa era deja destabilizata de criza euro. Recesiunea obliga, imaginea sa nu inceteaza sa se degradeze in ochii opiniei publice: 52% opinii favorabile in 2007, in cele 27 de tari membre; cu greu, putin peste 30% astazi. Ea nu avea nevoie de o alta lovitura adusa imaginii sale - cea a unei stele in cadere. Dar iat-o totusi afectata de un rau nou si contagios pe care nu trebuie sa-l tolereze, fara a risca sa-si piarda, in caz contrar, si mai mult din sens si din relevanta.
Acesta are un nume: regresul democratiei la anumiti membri ai sai proveniti din blocul comunist. Acesta a inceput in urma cu doi ani in Ungaria, o data cu ajungerea la putere a guvernului conservator al lui Viktor Orban. Este acum randul Romaniei sa violeze daca nu litera, cel putin spiritul tratatelor fondatoare ale Uniunii.
La Bucuresti, vinovata este nu dreapta, ca la Budapesta, ci stanga. Guvernul socialist al lui Victor Ponta s-a angajat intr-un fel de "lovitura de stat legala" ingrijoratoare. Indiferent de abilitatile juridice atent des invocate de prietenii lui Ponta, rezultatul este acelasi: suntem la opusul a ceea ce ne asteptam de la o tara membra a unui club care se doreste un model de practici democratice.
In 6 iulie, majoritatea de centru-stanga a votat destituirea presedintelui de centru-dreapta, Traian Basescu. Acest vot urmeaza sa fie confirmat prin referendum in 29 iulie. Dar echipa lui Ponta a procedat in acelasi timp sa torpilarea tuturor contra-puterilor susceptibile de a-i ingradi calea spre o preluare completa a statului, in special asupra Justitiei.
A redus puterile Curtii Constitutionale. A amenintat judecatorii care dadeau dovada de independenta. A revocat 'avocatul poporului', mediator al Republicii care putea ataca decretele guvernului si sesiza Curtea Constitutionala. A inlaturat presedintii comisiilor parlamentare, pentru a-i inlocui cu fideli.
La Berlin, guvernul lui Angela Merkel a calificat aceste practici drept "inacceptabile". Ponta a fost primit in 11 si 12 iulie la Bruxelles de cei mai inalti oficiali ai UE. Acestia si-au exprimat "profunda preocupare". Ei apreciaza ca Ponta a manipulat institutiile pentru a organiza o lovitura de forta. Adept al unei politici de austeritate sevara, presedintele Basescu este nepopular. Dar romanii aveau posibilitatea sa-i multumeasca democratic in 2014, la finalul mandatului sau.
Ponta aduce atingere a ceea ce ar trebui sa fie cel mai sacru pentru Europa: democratia. Comportamentul sau pune din nou pe masa chestiunea pertinentei extinderii UE din 2007 - prea repede, prea dezinvolta.
Europa este o mare piata, este unul dintre punctele sale forte. Dar, daca se rezuma la asta, si-ar pierde, cu fiecare zi, din sensul sau. Tolerarea unor practici ca cele ale dl. Orban si Ponta inseamna a o slabi si mai mult.
de R.M.
de Delia 19 Iul 2012 10:51
sTAU SI MA MI CE PROSTI SUNTEM CA II TOT PUPACIM IN FUND PE FRANCEZII ASTIA DE SUTE DE ANI; si astia ne scuipa de cate ori au ocazia........ lipsa de reactie dureroasa a romanilor, a acestei natiuni foarte putin unite, care a ajuns sa fie corupta de la mic la mare. Dar acest Basescu, a fost o adevarata ciuma pentru o natiune si asa ca vai de capul ei.
Sa nu uitam ca in acesti 8 ani , Romania s-a imprumutata peste masura de la FMI + BERD + BM, sa nu uitam care este circuitul banilor veniti de la FMI( cu aprobul echipei iluminate a lui Isarescu, bineinteles) si anume FMI - Banca Nationala - Bancile comerciale ( care sunt in proportie de 90% straine) si abia apoi statul roman.........ecuatie din care au de castigat toti, mai putin poporul roman ( care a sustinut si va sustine in continuare toate nedreptatile realizate de echipa de vis )
-Sa nu uitam ca nu mai avem deloc industrie nationala - motiv pentru care 3,500,000 romani muncesc aproape ca sclavi in strainatate iar restul ca sclavi in propria tara - lucrand eventual la stat ( pilosii) sau in socieati corporate multinationale - DAR IN SISTEM LOHN:::: Of.. of ....of .... ce bine le merge bietilor nemti ca profita de 10 ani de mana de lucru ieftina de aici.... a se vedea societati gen Dräxlmaier, Continental, etc....
-Sa nu uitam ca nu mai avem meserii si scoli de meserii romanesti
-Sa nu uitam ca la ce potential agrico are Romania ( locul 3 in Europa) importam aproape tot ce bagam in guritza....inclusiv graul si porumbul nostru este manipulat in asa fel de mafia graului si porumbului romanesc incat ajungem sa il importam.........
-Sa nu uitam ca avem un sistem social la pamant: un invatamant din ce in ce mai slab organizat, sanatatea...... no comment, ..................
- Sa nu uitam ca in 20 de ani de aici incolo Romania nu isi va mai putea sustine sistemul de pensii......despre natalitatea slaba si migrarea in masa nimeni nu sopteste nici un cuvant............
- Sa nu uitam ca se doreste finalizarea VANZARII TUTUROR RESURSELOR NATURALE ALE ROMANIEI PE BAN MARUNTI..................
- Sa nu uitma ca nu mai avem banci romanesti
- IMM din ce in ce mai putine, cand acestea sunt tocmai celula de baza a unei economii europene puternice
Si as putea continua............ din pacate.
Si atunci, intrebarea mea este totusi cum s-a descurcat acest om, Basescu in romania lui , acest vechil de sclavi....
Intrebarea mea este , intr-o adevarata uniune Europeana, credeti ca aceste masuri de JAF A UNEI NATIUNI sunt normal de acceptat .......... uitati-va la Germania, da este foarte bine administrata dar se bazeaza tocmai pe faptul ca isi poate VALORIFICA PRODUCTIA INTERNA in tari ca si Romania, pe faptul ca fara EXPORTUL DE AUR care il realizeaza, ar fi si ei la pamant.......caci nu si-ar ai putea sustine cheltuielile mari proprii.... Da, Germania este un bun administrator ;DAR UN BUN ADMINISTRATOR AL PROPRIULUI INTERES SUVERAN, nu al celui al UE , asa cum s-ar cuvenii, caci NU ESTE NORMAL CA SUDUL SI ESTUL EUROPEI SA SUPORTE NUMAI AUSTERITATEA SI EI SA O DUCA INTR-O VESELIE CONTINUA::::::::::ASTA INTR-O EUROPA SANATOASA:::
of. of. dar oricum nu merita sa mai discutam, caci discutam steril....... daca am avea, noi toti romanii, asa un simt practic ca al nemtilor si ne-am uita in jurul nostru si am analiza ce s-a intamplat in ultimii 23 de ani, am avea tupeul sa zicem cu totii punct si o luam de la capat, terminam cu imprumuturile FMI + BERD + BM, sa terminam fiecare din noi cu gandirea asta infecta ca toti trebuie sa fim corupti pentru a putea traii mai bine, sa ..... sa..... sa.... DAR E ORICUM PREA TARZIU iar noi, romanii am mers in permanenta pe motto-ul Capul plecat sabia nu-l taie si pe ideea ca noi suntem prosti, incompetenti si ca doar modelele straine, occidentale sunt viabile pentru noi, ca noi nu stim nimic altceva......... SI UITATI-VA CARE E REZULTATUL::::::::NE SCUIPA TOTI IN FATA; PENTRU CA AU AJUNS SA NU MAI AIBA PREA MULT DE MULS DE LA NOI; si ne-ar dorii dupa ce ne-au distrus - cu aprobul nostru , bineinteles in afara UE. VAi de noi !!!