Sute de TIR-uri care transportă fructe și legume din import sunt blocate de câteva ore la intrarea în România, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut ANAF și vameșilor să verifice fiecare astfel de transport.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) transmite printr-un comunicat de presă un apel la autorități să țină cont de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară.

AMRCR spune că sute de camioane sunt sigilate de ANAF pentru a fi controlate, dar inspectorii antifraudă nu fac față volumului mare de marfă ce trebuie controlată, astfel că aceasta se deteriorează.

Reprezentanții Marilor Rețele Comerciale transmit că acest blocaj durează deja de peste 24 de ore și afectează atât consumatorii, cât și comercianții.

Totodată, Asociația își arată sprijinul pentru stoparea fraudelor cu fructe și legume din import.

"Ca urmare a începerii operațiunii <<Demetra>>, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor și fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) își afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situația cu maximă implicare și promptitudine. Stoparea comerțului ilicit este un obiectiv asumat și de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislației și a tuturor normelor de siguranță", mai arată sursa citată.

AMRCR speră ca oamenii să nu aibă de suferit în perioada Paștelui în urma acestor acțiuni.

"Sperăm ca acțiunile autorităților de combatere a comerțului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credință, în condiții de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autoritățile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit și familiile din România să aibă legume și fructe pe masa de Paște"

+++

Pe 10 aprilie, la Giurgiu, Liviu Dragnea le-a transmis un avertisment celor responsabili de intrarea în țară a fructelor și legumelor din import că, dacă în cel mai scurt timp nu realizează un sistem prin care să nu mai intre în țară marfă de contrabandă, vor pleca acasă.

"Transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar Veterinară, celor de la Protecția Consumatorului, Antifrauda și Vămile: Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuși să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume și fructe, dacă nu vor fi in stare să analizeze fiecare fruct și fiecare legumă, să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit. Trebuie să încetăm să reușim să nu mai existe în România acest standard dublu, și anume roșiile bune se păstrează pentru țările din vest, iar în România vin roșiile proaste și nesănătoase. Și e valabil pentru orice legumă sau fruct care intră în această țară" , a explicat Dragnea.