Sute de TIR-uri care transportă fructe și legume din import sunt blocate de câteva ore la intrarea în România, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut ANAF și vameșilor să verifice fiecare astfel de transport.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) transmite printr-un comunicat de presă un apel la autorităţi să ţină cont de faptul că în acest moment există sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume şi fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga ţară.

AMRCR spune că sute de camioane sunt sigilate de ANAF pentru a fi controlate, dar inspectorii antifraudă nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, astfel că aceasta se deteriorează.

Reprezentanții Marilor Rețele Comerciale transmit că acest blocaj durează deja de peste 24 de ore și afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii.

Totodată, Asociația își arată sprijinul pentru stoparea fraudelor cu fructe și legume din import.

"Ca urmare a începerii operaţiunii <<Demetra>>, pentru controlul circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor de import, companiile de retail alimentar din România grupate în Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) îşi afirmă sprijinul total, cu toate mijloacele, pentru eradicarea fraudelor. AMRCR tratează situaţia cu maximă implicare şi promptitudine. Stoparea comerţului ilicit este un obiectiv asumat şi de companiile membre AMRCR, prin proceduri de verificări temeinice în raport cu furnizorii, pentru a asigura respectarea deplină a legislaţiei şi a tuturor normelor de siguranţă", mai arată sursa citată.

AMRCR speră ca oamenii să nu aibă de suferit în perioada Paștelui în urma acestor acțiuni.

"Sperăm ca acţiunile autorităţilor de combatere a comerţului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credinţă, în condiţii de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autorităţile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit şi familiile din România să aibă legume şi fructe pe masa de Paşte"

+++

Pe 10 aprilie, la Giurgiu, Liviu Dragnea le-a transmis un avertisment celor responsabili de intrarea în țară a fructelor și legumelor din import că, dacă în cel mai scurt timp nu realizează un sistem prin care să nu mai intre în țară marfă de contrabandă, vor pleca acasă.

"Transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile: Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi in stare să analizeze fiecare fruct şi fiecare legumă, să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit. Trebuie să încetăm să reuşim să nu mai existe în România acest standard dublu, şi anume roşiile bune se păstrează pentru ţările din vest, iar în România vin roşiile proaste şi nesănătoase. Şi e valabil pentru orice legumă sau fruct care intră în această ţară" , a explicat Dragnea.