Măsura adoptată de Consiliul Federal din Elveţia vizează exclusiv eliberarea de noi permise de ședere de tip "B" (durată de ședere între 1 și 5 ani) şi va fi aplicată timp de 12 luni. O decizie similară a fost luată şi în cazul bulgarilor.

Restricţia poate fi reînnoită în anul 2018, cu termen limită de aplicare 31 mai 2019.

Nu va fi afectată însă eliberarea de permise de tip "L" (durată de ședere sub un an) sau de tip "C" (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menționat).

De asemenea, decizia nu are efecte şi asupra prelungirii permiselor de tip "B" deja eliberate.

În urma deciziei, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu secretarul de stat în Departamentul federal pentru afaceri externe, Pascale Baerswyl.

Potrivit unui comunicat MAE, partea elveţiană a arătat că măsura nu singularizează România, ea fiind aplicată de Elveţia în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE şi în 2013 pentru celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Din datele comunicate de către autoritățile elvețiene, în perioada iunie 2016-mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip "B" pentru cetățenii români și bulgari, cifră care depășește pragul mediu al ultimilor trei ani, de 1.024 de permise.

Secretarul de stat Ciamba a exprimat "regretul cu privire la decizia luată de partea elvețiană, arătând că aceasta survine în contextul unui număr relativ mic al românilor" care au solicitat un permis de tip "B" în ultimul an şi este în disonanţă cu contribuția pe care comunitatea românească din Elveția – în marea ei majoritate înalt calificată - o are pe piața locală a muncii.

"Partea română consideră că orice decizie privind libera circulație trebuie să se încadreze în spiritul facilitării unui parteneriat apropiat dintre UE și Elveția, cu obiectivul respectării liberei circulații a persoanelor și a forței de muncă şi non-discriminării cetățenilor europeni, valori care constituie elemente fundamentale ale Acordului pentru Libera Circulație a Persoanelor", se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe, care va rămâne în dialog cu autoritățile elvețiene pentru identificarea celor mai bune soluții în sprijinul cetățenilor români.

Ce spune partea elveţiană

Potrivit unui comunicat al Consiliului Federal, citat de Neue Zürcher Zeitung, decizia a fost luată ca urmare a faptului că, între iunie 2016 - când au fost eliminate restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari - şi mai 2017, a crescut semnificativ numărul de permise "B" acordate cetăţenilor din cele două ţări. Faţă de 2015, numărul românilor şi bulgarilor ajunşi în Elveţia s-a dublat în 2016. 

Consiliul Federal precizează că este vorba în special de joburi sezoniere. În perioada următoare, românii şi bulgarii vor avea la dispoziţie doar 996 de permise de şedere de tip "B".