Măsura adoptată de Consiliul Federal din Elveția vizează exclusiv eliberarea de noi permise de ședere de tip "B" (durată de ședere între 1 și 5 ani) și va fi aplicată timp de 12 luni. O decizie similară a fost luată și în cazul bulgarilor.

Restricția poate fi reînnoită în anul 2018, cu termen limită de aplicare 31 mai 2019.

Nu va fi afectată însă eliberarea de permise de tip "L" (durată de ședere sub un an) sau de tip "C" (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menționat).

De asemenea, decizia nu are efecte și asupra prelungirii permiselor de tip "B" deja eliberate.

În urma deciziei, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu secretarul de stat în Departamentul federal pentru afaceri externe, Pascale Baerswyl.

Potrivit unui comunicat MAE, partea elvețiană a arătat că măsura nu singularizează România, ea fiind aplicată de Elveția în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE și în 2013 pentru celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Din datele comunicate de către autoritățile elvețiene, în perioada iunie 2016-mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip "B" pentru cetățenii români și bulgari, cifră care depășește pragul mediu al ultimilor trei ani, de 1.024 de permise.

Secretarul de stat Ciamba a exprimat "regretul cu privire la decizia luată de partea elvețiană, arătând că aceasta survine în contextul unui număr relativ mic al românilor" care au solicitat un permis de tip "B" în ultimul an și este în disonanță cu contribuția pe care comunitatea românească din Elveția – în marea ei majoritate înalt calificată - o are pe piața locală a muncii.

"Partea română consideră că orice decizie privind libera circulație trebuie să se încadreze în spiritul facilitării unui parteneriat apropiat dintre UE și Elveția, cu obiectivul respectării liberei circulații a persoanelor și a forței de muncă și non-discriminării cetățenilor europeni, valori care constituie elemente fundamentale ale Acordului pentru Libera Circulație a Persoanelor", se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe, care va rămâne în dialog cu autoritățile elvețiene pentru identificarea celor mai bune soluții în sprijinul cetățenilor români.

Ce spune partea elvețiană

Potrivit unui comunicat al Consiliului Federal, citat de Neue Zürcher Zeitung, decizia a fost luată ca urmare a faptului că, între iunie 2016 - când au fost eliminate restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari - și mai 2017, a crescut semnificativ numărul de permise "B" acordate cetățenilor din cele două țări. Față de 2015, numărul românilor și bulgarilor ajunși în Elveția s-a dublat în 2016. 

Consiliul Federal precizează că este vorba în special de joburi sezoniere. În perioada următoare, românii și bulgarii vor avea la dispoziție doar 996 de permise de ședere de tip "B".