Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, s-a retras din această demnitate în aceeași zi în care Sfântul Sinod al BOR s-a întrunit pentru a analiza ce măsuri i se impun, după ce pe internet a apărut o filmare cu acesta în ipostaze compromițătoare.

Corneliu Bârladeanu a renunțat la funcția de Episcop de Huși chiar în sedința de vineri a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. "Deși se consideră nevinovat", el a renunțat "pentru pacea și binele Bisericii", potrivit unui comunicat al BOR.

Sfântul Sinod a aprobat această solicitare și a decis vacantarea scaunului de Episcop al Hușilor, în vederea alegerii unui nou episcop pentru această eparhie, în cel mult 60 de zile.

Potrivit sursei citate, Sfântul Sinod, a condamnat, de asemenea, în timpul ședinței, "campania agresivă a unor posturi și rețele media îndreptată împotriva slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române, adesea în complicitate cu unii clerici răzvrătiți, campanie care produce multă întristare în rândul clerului și credincioșilor".

Sfântul Sinod al BOR s-a întrunit în zilele de 17 și 18 august pentru a analiza măsurile care se impun în cazul Episcopului Hușilor, filmat în ipostaze compromițătoare, la mai mult de o lună de la apariția înregistrării în spațiul public, pe motiv că cercetările disciplinare ale preoților nu pot fi făcute în perioada în care este post. În acest timp, Episcopul Hușilor, Cornelui Bârlădeanu a putut sluji.

La finalul întrunirii, Sfântul Sinod a constat că "parcurgerea tuturor etapelor statutare și regulamentare noi privind desfășurarea unui proces canonic bisericesc poate dura mai multe luni, fapt care ar prelungi foarte mult situația de incertitudine din eparhia Hușilor".

Episcopul Hușilor ar fi fost victima unui șantaj a trei preoți, Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui, și Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, județul Vaslui, pe care, pe 30 iunie, DNA Iași i-a trimis în judecată pentru că au cerut funcții și bani în schimbul unor materiale presupus compromițătoare.