Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanul, s-a retras din această demnitate în aceeași zi în care Sfântul Sinod al BOR s-a întrunit pentru a analiza ce măsuri i se impun, după ce pe internet a apărut o filmare cu acesta în ipostaze compromiţătoare.

Corneliu Bârladeanu a renunțat la funcția de Episcop de Huși chiar în sedința de vineri a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. "Deşi se consideră nevinovat", el a renunțat "pentru pacea şi binele Bisericii", potrivit unui comunicat al BOR.

Sfântul Sinod a aprobat această solicitare şi a decis vacantarea scaunului de Episcop al Huşilor, în vederea alegerii unui nou episcop pentru această eparhie, în cel mult 60 de zile.

Potrivit sursei citate, Sfântul Sinod, a condamnat, de asemenea, în timpul ședinței, "campania agresivă a unor posturi şi rețele media îndreptată împotriva slujitorilor Bisericii Ortodoxe Române, adesea în complicitate cu unii clerici răzvrătiți, campanie care produce multă întristare în rândul clerului şi credincioșilor".

Sfântul Sinod al BOR s-a întrunit în zilele de 17 şi 18 august pentru a analiza măsurile care se impun în cazul Episcopului Huşilor, filmat în ipostaze compromiţătoare, la mai mult de o lună de la apariția înregistrării în spațiul public, pe motiv că cercetările disciplinare ale preoţilor nu pot fi făcute în perioada în care este post. În acest timp, Episcopul Huşilor, Cornelui Bârlădeanu a putut sluji.

La finalul întrunirii, Sfântul Sinod a constat că "parcurgerea tuturor etapelor statutare şi regulamentare noi privind desfăşurarea unui proces canonic bisericesc poate dura mai multe luni, fapt care ar prelungi foarte mult situaţia de incertitudine din eparhia Huşilor".

Episcopul Hușilor ar fi fost victima unui șantaj a trei preoți, Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pe care, pe 30 iunie, DNA Iaşi i-a trimis în judecată pentru că au cerut funcții și bani în schimbul unor materiale presupus compromiţătoare.