Europenii sunt foarte ingrijorati de efectele crizei economice, potrivit concluziilor unui sondaj Eurobarometru. Aceasta ingrijorare, care este resimtita foarte puternic in toate tarile (intre 80 si 90%), afecteaza economia la toate nivelurile, atat pentru situatia din prezent, cat si pentru viitor. La nivel personal, 58% dintre europeni sunt pesimisti in ceea ce priveste situatia din prezent, iar 56% pentru cea viitoare. In Romania, procentul pesimistilor este de 79%.

Foto: enforex.com

Pesimismul privind consecintele crizei la nivel personal este cel mai mare in Grecia (89%), Ungaria (86%) si Lituania (77%). Valorile cele mai mici s-au inregistrat in Danemarca (15%), in Finlanda (27%) si Olanda (28%).

La nivelul UE, 90% dintre respondenti considera ca criza financiara are consecinte importante pentru economia europeana. Valorile cele mai mari au fost inregistrate in Grecia (99%), Belgia si Slovacia (96%). Valorile cele mai mici sunt in Portugalia (81%), Romania, Polonia, Italia si Bulgaria (86%).

Europenii s-au pronuntat in favoarea unei actiuni coordonate de combatere a crizei. Doar 44% considera ca statele membre au reactionat la nivel national, iar doar 39% sunt de parere ca statele membre au actionat in mod coordonat. Pe de alta parte, 61% considera ca europenii ar fi mai bine protejati daca statele membre ar adopta o abordare coordonata. Parlamentul European solicita cu insistenta acest tip de abordare, in favoarea careia s-a pronuntat in numeroase ocazii.

Romania are cea mai mare incredere in guvernul national

Adoptarea de masuri la nivel national este sustinuta cel mai mult in Marea Britanie (41%), Romania (36%), Danemarca si Austria (33%).

In ceea ce priveste, nivelul la care poate combate criza cel mai eficient, 17% dintre cetatenii europeni se arata increzatori in forurile UE, in timp ce doar 14% mentioneaza guvernele nationale. Cei mai multi (25%) opteaza pentru forul G8, iar 15% considera ca SUA pot combate cel mai bine criza. Parerile difera foarte mult de la tara la tara. Marea Britanie(6%), Suedia (8%) si Danemarca (9%) au cea mai mica incredere in UE, spre deosebire de Grecia (28%), Cipru (27%) si Polonia (26%) care considera ca Uniunea Europeana este cea mai capabila sa combata efectele crizei. Forul G8 a primit cele mai putine voturi din partea Maltei (10%), Romaniei (11%) si Irlandei (12%), iar cele mai multe de la Olanda (36%), Germania (35%) si Suedia (34%).

Guvernul national este privit drept cel mai eficient actor de catre cea mai mare parte a respondentilor din Romania (32%), UK (20%) si Irlanda (20%).
Procentele cele mai mici sunt obtinute in Republica Ceha (6%), Olanda si Bulgaria (7%).

Sondajul mai arata ca europenii nu considera ca moneda euro a redus efectele crizei. In urma intrebarii privind rolul protector al monedei euro, 44% dintre europeni au raspuns ca moneda euro nu a micsorat efectele crizei, spre deosebire de 39%, care sunt de parere ca acest lucru s-a produs, iar 17% au declarat ca nu stiu. Rezultatele reflecta faptul ca perceptia cu privire la moneda euro variaza de la tara la tara.

Proportia celor care au raspuns ca sunt de acord cu rolul pozitiv al euro este cea mai mare in Slovacia (66%), Finlanda (61%) si Belgia (54%). Opinia ca moneda euro nu a contribuit la diminuarea efectelor negative ale crizei este impartasita cel mai putin in Republica Ceha (56% cred acest lucru), Germania si
Marea Britanie (54%).

Romania si Bulgaria au furnizat un numar apreciabil de raspunsuri de tipul „Nu stiu”: 51% in Bulgaria si 41% in Romania.

Proportia cea mai mare a persoanelor care au fost de acord cu afirmatia ca tara lor ar fi fost mai bine protejata daca ar fi pastrat vechea moneda nationala
a fost intalnita in Portugalia (62%), Italia si Spania (53%). A inregistrat valorile cele mai mici in Slovacia si Finlanda (72%), precum si in Slovenia (71%), Slovacia si Slovenia numarandu-se printre tarile care au adoptat euro cel mai recent.

Cel mai mare sprijin in favoarea accelerarii procesului de adoptare a monedei euro este in Ungaria (47%) si Romania (35%). Dorinta de a incetini procesul este cel mai pronuntata in Lituania (50%) si Polonia (41%).

Claudia Pirvoiu