Pentru 70% dintre locuitori, situația din România este „mai degrabă rea” sau „foarte rea”, arată rezultatele celui mai recent Eurobarometru elaborat de Comisia Europeană.

Astfel, doar 3% dintre români apreciază că situația din țară este foarte bună, iar 25% o consideră „mai degrabă bună”. La nivelul întregii Uniuni Europene, jumătate dintre locuitori consideră că situația din țara lor este bună sau foarte bună, iar 48% sunt pesimiști. Doar în Grecia (91%) și Croația (80%) sunt mai mulți pesimiști, în timp ce cei mai optimiști privind situația din țara lor sunt olandezii (91%) și luxemburghezii (90%), arată Eurobarometrul publicat marți de Comisie.

În ceea ce privește viața lor, 54% dintre români se declară foarte satisfăcuți sau destul de satisfăcuți de viața pe care o duc (o scădere de șapte puncte procentuale față de Eurobarometrul din primăvară), iar 46% nu sunt prea satisfăcuți sau nu sunt deloc satisfăcuți, în urcare de la 39% în prima parte a anului.

Doar 22% din români apreciază că situația economică este bună, în scădere de la 29% în urmă cu doar șase luni, în timp ce 76% spun că starea economiei este mai degrabă proastă sau foarte proastă (în urcare cu 7 puncte procentuale). Evoluția este contrară trendului european: 48% dintre europeni consideră că situația actuală a economiei naționale este bună, cel mai înalt nivel de încredere exprimat după toamna anului 2007, înainte de debutul crizei economice.

Percepțiile variază însă între statele membre, arată Comisia Europeană. De exemplu, în Țările de Jos și în Germania, 91% consideră că situația economică din țara lor este bună, în timp ce doar 2% din respondenții din Grecia sunt de aceeași părere.

Pentru prima dată de la începutul crizei economice și financiare din anul 2007, mult mai mulți europeni au o opinie pozitivă cu privire la situația actuală a economiei europene (48%, + 6 puncte procentuale față de primăvara anului 2017) decât una negativă (39%, -7). Românii sunt chiar mai optimiști decât media europeană (51%, dar sunt considerabil mai puțini decât cei care dădeau un răspuns pozitiv în primăvară, când optimiștii erau 60% dintre respondenți).

Față de Eurobarometrul din primăvară, românii sunt mai îngrijorați de viitorul locului de muncă, de situația financiară a familiei, de serviciile publice din țară și numărul celor care cred că le va fi mai rău peste un an crescut la 30% (+13 puncte procentuale față de sondajul anterior). În schimb, doar un sfert dintre locuitori se văd într-o situație mai bună, o scădere de nouă puncte procentuale față de 34% în primăvară.

Aproape o treime din români sunt îngrijorați de situația economică și de creșterea prețurilor și 25% de situația sistemului sanitar și a serviciilor sociale din țară.

Doar un sfert din români (de la 36% în primăvară) cred că lucrurile în România merg în direcția bună, iar aproape două treimi cred că România merge într-o direcție greșită (64%, față de 54% în sondajul anterior). În schimb, 47% dintre locuitorii țării apreciază că UE evoluează într-o direcție bună și doar 29% cred că direcția este greșită - din nou românii sunt mai optimiști decât media europeană (30% au o opinie favorabilă, dar 47% din cetățenii UE cred că Uniunea e pe un drum greșit).