Aproape nouă din zece români declară că pentru ei personal este importantă protecția mediului, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, publicat marți de Comisia Europeană.

Astfel, 46% dintre români au spus că protecția mediului este foarte importantă pentru ei, în timp ce 41% califică această temă drept „destul de importantă”. De cealaltă parte, pentru 10% dintre cei chestionați protecția mediului nu este prea importantă, iar pentru alți 3% tema nu este deloc importantă.

Procentul celor interesați de protecția mediului din România este ușor mai redus decât media Uniunii Europene, arată datele Eurobarometrului. Astfel, la nivelul UE, 94% dintre cetățenispun că protecția mediului este importantă pentru ei.

Pentru români, cele mai importante patru probleme legate de mediu sunt poluarea aerului, poluarea râurilor, lacurilor și surselor de apă subterane, poluarea din surse agricole și degradarea solului, dar și declinul sau dispariția speciilor sau a habitatelor acestora.

În schimb, la nivel european, principalele preocupări ale cetățenilor sunt schimbările climatice și cantitățile sporite de deșeuri, arată sondajul.

Circa 41% dintre români consideră că guvernul trebuie să ia decii legate de mediu, în timp ce 56% apreciază că deciziile ar trebui luate în comun la nivelul UE. La nivelul UE, o parte mai semnificativă dintre cetățeni (70%) consideră că deciziile trebuie să fie comune și doar 26% spun că deciziile trebuie lăsate la latitudinea executivelor naționale.

În plus, cetățenii UE doresc să se ia mai multe măsuri de protecție a mediului și cred că responsabilitatea ar trebui să fie împărțită între marile companii și industrie, guvernele naționale și UE și cetățenii înșiși. Cetățenii intervievați consideră că cele mai eficace metode de rezolvare a problemelor legate de mediu sunt „schimbarea modului în care consumăm” și „schimbarea modului în care producem și comercializăm”.

Peste trei sferturi (78%) dintre respondenți cred că aspectele legate de mediu au un efect direct asupra vieții lor de zi cu zi și asupra sănătății lor. Peste 80% dintre cetățenii europeni sunt îngrijorați în privința impactului substanțelor chimice din produsele de uz zilnic.