Soraya Post consideră că cea mai complicată este situaţia romilor din Bulgaria şi România, dar critică şi ţări precum Franţa sau Germania, care-i deportează forţat pe romi în ţările din Balcani.

Potrivit unui sondaj la nivel european privind minorităţile şi discriminarea, până la 80% dintre romi trăiesc sub limita sărăciei. Jumătate dintre copiii şi adolescenţii cu vârste între 6 şi 24 de ani nu merg la şcoală. Pe baza unui raport al PE privind intoleranţa faţă de romi, Comisia Europeană va propune un set de măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei romilor.

Într-un interviu acordat Aktuálně.cz, partener media EurActiv, europarlamentara suedeză Soraya Post (S&D), raportoare a acestui raport, declară că, în primul şi în primul rând, trebuie să fie recunoască existenţa rasismului la adresa romilor la toate nivelurile societăţii europene.

"Propunem crearea unei comisii de reconciliere cu populaţia roma la nivelul fiecărui stat membru, dar şi la nivelul Uniunii. Facem apel la o participare activă şi semnificativă a romilor în viaţa socială. De asemenea, vrem să înfiinţăm o curte de audit pentru a verifica programele destinate îmbunătăţirii situaţiei persoanelor excluse din societate. Şi mai vrem condamnarea şi sancţionarea fără echivoc a celor care incită la ură împotriva romilor. Şi să punem capăt discriminării împotriva romilor. Spre exemplu, în umele ţări autorităţile refuză să înregistreze copiii romi la naştere. De asemenea, solicităm compensaţii pentru femeile rome care au fost sterilizate forţat. Şi să punem capăt practicilor prin care copiii romi sunt luaţi cu forţa de lângă părinţii lor", a declarat Post.

Referitor la concluzia raportului privind ineficienţa programelor sociale destinate romilor, Soraya Post a explicat că e propusă monitorizarea mai strictă a modului în care sunt gestionate aceste fonduri, care, de multe ori, nu ajung la cei care au nevoie de ele.

Întrebată în ce ţări europene situaţia romilor este cea mai complicată europarlamentara suedeză, al cărei tată este evreu, iar mama e de etnie romă, a replicat: "Fără îndoială, Bulgaria şi România”. Ea a criticat eforturile insuficiente făcute de autorităţile din cele două ţări pentru a veni în sprijinul romilor confruntaţi cu fenomenul sărăciei.

Pe de altă parte, Post a criticat şi ţări precum Franţa, Germania şi Italia, unde au loc "deportări forţate” ale romilor către ţările din Balcani.

 

"Situaţia este complicată şi în Danemarca, Ungaria şi Grecia, unde cerşitul e interzis. Situaţia nu este grozavă nici în Cehia şi Slovacia, unde romii sunt atacaţi şi sunt ţinta unui discurs al urii, iar autorităţile nu iau prea multe măsuri”,

a spus europarlamentara suedeză.

Soraya Post a respins stereotipurile referitoare la romi întâlnite în multe ţări europene, explicând că ele îşi au rădăcina în dezumanizarea veche de secole a romilor de către populaţia majoritară.

Europarlamentara a mai afirmat că educaţia este esenţială pentru îmbunătăţirea vieţii romilor, dar nu lipsa educaţiei este principala problemă cu care se confruntă romii: "Este vorba de rasismul la adresa romilor. Chiar dacă ai o diplomă universitară, dar eşti rom şi numele tău nu sună suedez e adesea foarte dificil să-ţi găseşti un loc de muncă. Educaţia şi locurile de muncă trebuie să fie accesibile tuturor”.