Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a aprobat miercuri interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unică folosință precum farfurii, tacâmuri sau paie.

Acordul convenit cu miniștrii UE a fost votat cu 560 de voturi ”pentru”, 35 ”împotrivă” și 28 de abțineri. 

Statele membre vor trebui să atingă un obiectiv de colectare de 90% pentru sticle din plastic până în 2029 și un obiectiv de 25% de conținut reciclat pentru sticlele de plastic până cel târziu 2025, ce va crește până la 30% în 2030.

Textul consolidează principiul ”poluatorul plătește”, mai ales pentru tutun, prin introducerea răspunderii extinse a producătorilor. Acest concept se va aplica și în cazul echipamentelor de pescuit pentru a se asigura că producătorii, nu pescarii, sunt cei care preiau costurile colectării năvoadelor pierdute în ape.

De asemenea, reglementările prevăd obligativitatea etichetării cu privire la impactul negativ asupra mediului al aruncării pe stradă a filtrelor de țigări de plastic, precum și a paharelor de plastic sau a șervețelelor umede.

Ce produse vor fi interzise din 2021: 

  • Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)
  • Farfurii din plastic de unică folosință
  • Paie din plastic
  • Bețișoare de urechi din plastic
  • Bețișoare din plastic pentru baloane
  • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat.

Raportorul Frédérique Ries (ALDE) susține că aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro - costul estimat al poluării cu plastic în Europa până în 2030.