Parlamentul European a votat marți o foaie de parcurs detaliată cu privire la măsuri fiscale mai corecte și eficiente, și la combaterea infracțiunilor financiare. Printre ele se află și înființarea unei gărzi financiare europene.

Recomandările, adoptate cu 505 voturi ”pentru”, 63 ”împotrivă” și 87 de abțineri, au fost pregătite într-o perioadă de un an de către Comisia specială privind infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale.

Printre măsurile propuse de Comisia specială și votate de eurodeputați se numără revizuirea sistemului pentru a se ocupa de infracțiunile financiare, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale mai ales prin îmbunătățirea cooperării în toate domeniile între multitudinea de autorități implicate, precum și înființarea de noi organisme la nivel european și global.

Constatând că nu există voință politică în statele membre pentru combaterea evaziunii și infracțiunilor fiscale, eurodeputații cer Comisiei Europene să înceapă imediat pregătirea unei propuneri pentru înființarea unei gărzi financiare europene și unei unități de informații financiare. Această gardă ar trebui să funcționeze în cadrul Europol și să dispună de propriile sale capacități de anchetă.

Comisia specială mai consideră că este nevoie de un cadru european pentru anchetele fiscale transfrontaliere și alte infracțiuni financiare transfrontaliere. 

Totodată, ei consideră că e necesară înființarea un organism de supraveghere împotriva spălării banilor, precum și un organism fiscal global sub egida ONU.

”Acest raport este rezultatul celei mai complexe activități realizate vreodată de către Parlamentul European în domeniul evaziunii fiscale și evitării obligațiilor fiscale. Avem nevoie de un nivel minim al impozitului pe profit în UE, eliminarea competiției fiscale și îngreunarea posibilităților de a introduce „bani murdari” în uniune”, a declarat co-raportorul danez Jeppe Kofod (S&D).

Paradisuri fiscale în UE

Comisia specială suspectează că șapte state membre (Belgia, Cipru, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Malta și Olanda) acționează precum paradisuri fiscale și critică așa-numitele ”programe de vize de aur”, în special cele din Malta și Cipru, recomandând eliminarea lor.