Plenul Parlamentului European a aprobat miercuri pachetul de telecomunicații care limitează costurile apelurile intra-UE, face rețele 5G posibile până în 2020 și creează un sistem de alertă pentru situații de urgență.

  • Apelurile intra-UE transfrontaliere au fost limitate la 19 cenți/minut, iar mesajele text la 6 cenți.
  • Spectrul radio adecvat pentru 5G disponibil până în 2020.
  • Sistem obligatoriu de alerte pe telefonul mobil în situații de urgență ("112 invers").

Parlamentul European a confirmat acordul provizoriu încheiat cu Consiliul de Miniștri în iunie referitor la Codul european al comunicațiilor electronice (EECC), cu 584 voturi "pentru", 42 "împotrivă" și 50 de abțineri, precum și Organismul autorităților europene de reglementare în domeniul comunicațiilor electronice cu 590 voturi "pentru", 63 "împotrivă" și 23 de abțineri.

Noile norme vor oferi cetățenilor conectivitate de mare viteză și vor face ca apelurile să fie sigure și accesibile în cadrul UE, asigurând în același timp predictibilitatea necesară pentru operatorii de telecomunicații pentru a stimula investițiile în internetul de mare viteză, informează Biroul de Legatură al Parlamentului European în România.

Prețuri mai mici, viteză mai mare

Politica Roam Like Home a pus capăt taxelor de roaming în 2017. Noua legislație limitează apelurile către o altă țară UE la 19 cenți/minut și la 6 cenți pentru mesaje text (SMS) începând cu 15 mai 2019, făcând accesibil contactul cu cei dragi în alte state membre UE pentru toată lumea.

De asemenea, protejează mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web (Skype, WhatsApp etc.) și întărește cerințele de securitate, inclusiv criptarea. Acesta introduce dreptul de a păstra un număr de telefon pentru o perioadă de până la o lună de la încetarea unui contract și dreptul la rambursarea creditului preplătit, neutilizat după rezilierea contractului, precum și compensarea în cazul întârzierii sau abuzului de comutare.

Statele membre vor trebui să faciliteze lansarea rețelei 5G, prin punerea la dispoziție a spectrului adecvat până în 2020, pentru a atinge obiectivul "Traseul UE 5G", acela de a avea o rețea de 5G în cel puțin un oraș major din fiecare țară UE până în 2020".

112 Invers (Reverse 112)

Dacă există o urgență sau un dezastru major, cetățenii afectați trebuie avertizați prin SMS sau aplicații mobile. Statele membre vor avea 42 de luni pentru a pune sistemul în funcțiune după intrarea în vigoare a directivei.

Mai multă predictibilitate pentru operatorii de telecomunicații

Pentru atinge nivelul necesar de investiții în infrastructură și în rețelele 5G, cu scopul a asigura necesitățile de conectivitate, noua legislație oferă o predictibilitate sporită pentru investiții și promovează împărțirea riscurilor și a costurilor între operatorii de telecomunicații.

Ce urmează

În urma aprobării finale a Consiliului, statele membre vor avea la dispoziție doi ani să adopte legislația națională pentru punerea în aplicare a directivei. Limitele de preț vor intra în vigoare la 15 mai 2019.