România are o ocazie extraordinară de a își consolida sistemul social și de a mobiliza toate eforturile pentru a integra cu adevărat comunitățile vulnerabile, combate sărăcia și excluziunea socială, oferi acces la oportunități pentru tineri și copii.

Gestionarea crizei umanitare provocate de invazia Rusiei în Ucraina poate fi o lecție pentru autoritățile și societatea civilă din România, consideră europarlamentarul USR Dragoș Pîslaru.

„În fiecare criză există o oportunitate. Date fiind fondurile europene puse la dispoziție și flexibilitatea acordată în finanțările din perioada 2021-2027, România are o ocazie extraordinară de a își consolida sistemul social și de a mobiliza toate eforturile în a integra cu adevărat comunitățile vulnerabile, în a combate sărăcia și excluziunea socială, în a oferi acces la oportunități pentru tineri și copii”, susține eurodeputatul.

Dar, adaugă el, pentru a realiza acest lucru, trebuie rupte „politicile făcute în silozuri” și o concentrare pe o cooperare unitară la nivel ministerial.

Dragoș Pîslaru, președinte al Comisiei de Muncă și Afaceri Sociale a Parlamentului European, și vice-președinte al Intergrupului pentru Drepturile Copilului, a făcut parte din delegația Intergrupului la granița României cu Ucraina, care a verificat condițiile de intrare în țară a refugiaților din Ucraina, dar și centrele amenajate pentru primirea acestora.

Eurodeputatul evidențiază că societatea civilă își poate demonstra oricând disponibilitatea și mobilizarea exemplară, dar ajutorul oferit, solidaritatea și eficiența sunt la nivel optim în locurile în care există un parteneriat solid între administrația locală, societatea civilă și mediul privat. „Recunoașterea eforturilor lor se face cel mai bine atunci când acțiunile lor sunt susținute de către autoritățile naționale. Din acest motiv, este esențial ca ONG-urile să își poată acoperi cheltuielile realizate în această perioadă, dar în special să se poată dezvolta, extinde și să își consolideze structurile, ca să poată susține proiecte de dezvoltare majore și necesare pentru comunitate”, punctează Pîslaru.

 

El a subliniat că țările ce s-au confruntat cu valuri masive de refugiați la graniță vor primi sprijin financiar de la Uniunea Europeană pentru a-și acoperi cheltuielile din această perioadă.

„Este momentul alocării fondurilor europene acolo unde este nevoie, este momentul de a identifica toate liniile posibile de finanțare pentru a veni în ajutorul autorităților locale, societății civile și mediului privat, este momentul de a ajusta programele operaționale pentru a lua în calcul contextul extraordinar în care ne aflăm”, a mai spus Dragoș Pîslaru.