Potrivit unui sondaj Eurobarometru special publicat luni, europenii sunt îngrijorați de efectul poluării aerului asupra sănătății și a mediului înconjurător.

Majoritatea consideră că industria, autoritățile publice și angajatorii trebuie să depună mai multe eforturi pentru a îmbunătăți calitatea aerului. Respondenții privilegiază în mod clar o abordare internațională sau europeană privind îmbunătățirea calității aerului, iar marea majoritate a respondenților care cunosc standardele UE privind calitatea aerului afirmă că acestea ar trebui consolidate.

Principalele constatări ale sondajului

Îngrijorare cu privire la impactul poluării aerului asupra sănătății și a mediului înconjurător

Majoritatea europenilor consideră că bolile respiratorii (89 %), astmul (88 %) și bolile cardiovasculare sunt probleme grave în țările lor, cauzate de poluarea aerului. Europenii sunt, de asemenea, îngrijorați de problemele de mediu cauzate de poluarea aerului în corpurile de apă, cum ar fi acidifierea și eutrofizarea (83 % din respondenți menționând aceste două aspecte). Acidifierea (creșterea gradului de aciditate a apei) și eutrofizarea (prezența unei cantități excesive de nutrienți în apă, ceea ce duce la proliferarea algelor care sufocă alte organisme) se numără printre principalele consecințe ale înrăutățirii calității apei.

Percepția potrivit căreia calitatea aerului s-a înrăutățit

Aproape jumătate dintre respondenți (47 %) sunt de părere că în ultimii zece ani calitatea aerului s-a deteriorat. Totuși, acest procent este cu 11 puncte mai mic decât în 2019.

Sprijin pentru consolidarea standardelor UE privind calitatea aerului

Conform Eurobarometrului, cetățenii nu dispun de informații cu privire la problemele legate de calitatea aerului în țara lor.  Mulți europeni sunt în continuare prost informați cu privire la standardele UE existente în materie de calitate a aerului, întrucât doar o mică parte dintre respondenți (27 %) au auzit de ele. Totuși, marea majoritate a respondenților (67 %) care cunosc standardele UE privind calitatea aerului afirmă că acestea ar trebui consolidate. Acest lucru este valabil în toate statele membre, cu excepția a cinci dintre ele.

Sprijin pentru mai multe acțiuni de promovare a calității aerului, în special la nivel internațional

Marea majoritate a europenilor consideră că poluarea aerului ar trebui abordată la nivel internațional (65 %), apoi la nivel european și național (ambele 42 %) și, în cele din urmă, la nivel regional sau local (32 %). Un procentaj semnificativ de respondenți consideră, de asemenea, că acțiunile ar trebui întreprinse simultan la toate nivelurile (19 %).

Acțiuni individuale de reducere a emisiilor nocive

Majoritatea europenilor consideră că instalațiile industriale mari, producătorii de energie pe bază de combustibili fosili, autoritățile publice și angajatorii nu depun suficiente eforturi pentru a promova calitatea aerului.

Majoritatea consideră, de asemenea, că sectorul gospodăriilor depune suficiente eforturi în acest sens. Probabilitatea ca respondenții să fi luat unele măsuri pentru a reduce ei înșiși emisiile în acest an este mai mare decât era în 2019. Utilizarea mijloacelor de transport public, mersul cu bicicleta sau mersul pe jos sunt metodele la care recurg cel mai des europenii pentru a reduce emisiile nocive în aer.