Ghidul face parte dintr-o serie mai amplă de materiale de acest tip produse de Expert Forum și are scopul de a integra informații despre cum se formează bugetele, cum se aprobă investițiile și cum se cheltuie banii publici.

Ghidul ajută, de asemenea, la înțelegerea modului în care se adună date pentru a crea profilul unei firme sau al unei persoane cu legături politice.

Ghidul include informații despre baze de date publice și cum se pot acestea verifica, motoare de căutare din România sau de la nivel internațional și despre cum se pot conecta toate aceste date între ele.

Au fost incluse în ghid și teme de interes și de actualitate precum programele naționale de investiții de tipul Anghel Saligny sau PNDL și pașii prin care orice cetățean poate urmări modul în care se cheltuie banii prin astfel de proiecte. 

Câteva din temele acoperite:

- Unde găsim informații despre bugetele publice

- Programele naționale de investiții - PNDL/Saligny și cum se stabilește oportunitatea investițiilor

- Cum se realizează o achiziție publică: etape, praguri, tipuri de proceduri, cum caut o achiziție în SEAP, cum aflu cine a câștigat o achiziție

- Potențiale riscuri legate de achiziții

- Profilul unei societăți comerciale: Registrul Comerțului, beneficiari reali, Registrul Insolvenței, firme offshore, platforme de profilare a unei firme, date economice

- Cum construim un profil politic: date legate de finanțarea partidelor, declarații de avere și interese, baze de date internaționale.