În cursul nopții de 24/25 octombrie, între orele 20:00 și 24:00, concentrațiile poluanților monitorizați în cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului au înregistrat creșteri la aproape toate stațiile de monitorizare din țară.

UPDATE

Garda de Mediu anunță că echipele sale au controlat în cursul nopților de 23 spre 24 și 24 spre 25 octombrie zonele unde senzorii de măsurare a calității aerului arătau depășiri foarte mari, Militari, Bragadiru, Rahova și Colentina.

În urma verificărilor, echipa de permanentă a comisariatului județean Ilfov a identificat o posibilă sursă de poluare, o topitorie care însă nu funcționa în perioada controlului, aceasta fiind sancționată anterior de către reprezentații GNM- CJ Ilfov. In acest caz a fost propusă și întocmirea unui de dosar penal.

Ulterior comisarii GNM s-au deplasat în zona Sintești-Ilfov, în apropiere de Str. Zlătari, unde s-a constatat un miros foarte puternic, dar nu s-a putut identifica în perioada controlului sursa exactă de poluare.

De asemenea, în urma informațiilor primite de la stațiile oficiale de monitorizare a aerului reiese că, în cursul nopții de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20-24) concentrațiile poluanților monitorizați în cadrul RNMCA au înregistrat creșteri la aproape toate stațiile de monitorizare. Valoarea concentrațiilor de PM 2,5 raportată la cea a PM 10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia deficitară a poluanților (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18.00).

Nu au fost depășite valorile limita, cu excepția PM 10 unde concentrația medie zilnică a depășit valorile limita la stațiile B6 (60 micrograme/mc) și B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate ulterior de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referință. Evoluția concentrațiilor (PM10, PM 2,5 NO2, CO, benzen) și a indicatorilor meteo indica posibile cauze traficul rutier și încălzirea rezidențială cu lemne din zonele periferice Bucureștiului.

Deși emisiile de poluanți nu au fost semnificative, factorii meteo au influențat dispersia poluanților și au condus la aceste creșteri față de zilele precedente.

Echipele de permanentă ale Gărzii Naționale de Mediu spun că sunt pregătite să facă verificări și în această noapte dacă senzorii vor indica din noi depășiri ai parametrilor calității aerului.

+++

În ceea ce privește zona București-Ilfov, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00), explică Ministerul Mediului într-o postare pe Facebook.

Ministerul susține că nu au fost depășite valorile limită, cu excepția PM10, în cazul căruia concentrația medie zilnică a depășit valorile limită la stațiile B6 (60 micrograme/mc) și B1 (55 micrograme/mc).

"Aceste valori vor fi validate, ulterior, de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referință. Evoluția concentrațiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) și a indicatorilor meteo indică posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei și încălzirea rezidențială cu lemne și alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucureștiului", mai arată instituția.

Cei de la Mediu mai afirmă că, deși emisiile de poluanți nu au fost semnificative, factorii meteo au influențat dispersia poluantilor și au condus la aceste creșteri față de zilele precedente.

"Precizăm că, pe parcursul intervalului orar în care s-au înregistrat creșterile, echipele de permanență ale Gărzii Naționale de Mediu s-au aflat continuu în teren pentru a monitoriza situația și pentru a identifica eventuale arderi necontrolate sau ilegale. În urma raportărilor, nu au fost semnalate incidente care să afecteze calitatea aerului", conchid aceștia.