O explozie urmată de incendiu s-a produs vineri la o instalație de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, în urma căreia a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

UPDATE

Un bărbat de 32 de ani a murit în urma exploziei, în timp ce alte cinci persoane au fost grav rănite. 

+++ 

Acțiunile Rompetrol Rafinare, în scădere cu aproape 2%, după explozia de la rafinăria Petromidia, informează Agerpres.

+++

Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare;

• 1 victimă cu traumatism lombar;

• 1 victimă cu arsură la nivelul feței.

+++

Centrul Operativ pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății a informat-o pe Ioana Mihăilă că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța la Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca).

Conform primelor evaluari de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafața corporală, grad II A/II B, și o persoană cu arsuri pe 35% din suprafața corporală, grad II A/II B.

Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital, a anunțat, pe Facebook, ministrul sănătății.

+++

Incendiul produs vineri la rafinăria Petromidia, deținută de grupul KMGI, fostul Rompetrol Group, a avut loc în cadrul instalației de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate, a informat compania, potrivit Agerpres.

"În cursul acestei zile, a avut loc un incident pe platforma rafinăriei Petromidia, în cadrul instalației de hidrofinare petrol motorină (HPM). Conform procedurilor interne de gestionare a situațiilor de criză, procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate în condiții de siguranță", spun reprezentanții Rompetrol.

În acest moment, echipele de intervenție acționează pentru controlul și stingerea incendiului.

Mai multe persoane au fost rănite, una având arsuri pe 45% din corp.

Un bărbat, dat dispărut, a fost găsit mort.

"Am fost informat de Raed Arafat despre explozia de la Platforma Midia - Năvodari imediat după producerea incidentului. I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat și șefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la fața locului și să coordoneze personal intervenția pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeași măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situația să fie sub control și să fie evitată producerea altor victime", a scris, vineri, pe Facebook premierul Florin Cîțu.