După ministrul culturii care are o problemă cu ”pătarea” limbii române și ar vrea o lege împotriva neologismelor, ministrul agriculturii ne îndeamnă să mâncăm românește.

”Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-și pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micșorează, cuvinte ce o pătează își fac loc în vorbirea curentă. Acest fenomen trebuie oprit și responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aș zice că da... Poate e momentul să repornim această discuție în societate”, a scris miercuri pe Facebook ministrul culturii, Lucian Romașcanu, referindu-se cel mai probabil, dar fără a le numi, la neoologisme.

Ministrul a fost contactat de G4Media pentru a explica declarația, dar a refuzat, așa cum nu știm ce-ar face o astfel de lege. Ar interzice unele cuvinte care ”pătează”? Ce înseamnă ”pătează”? 

Greu de înțeles mesajul ministrului PSD, mai ales dacă ne amintim de ieșirea deloc academică la adresa jurnaliștilor de acum doi ani. 

Astăzi a fost rândul ministrului agriculturii să o ia pe arătură. 

Prezent vineri la Arad, ministrul a fost întrebat despre îndemnul pe care l-a făcut în luna august ca românii să nu mănânce făină de greieri, notează Agerpres.

"Eu am spus un lucru foarte clar: lăsați greierii să cânte. (...) Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceștia folosind hrana pe care o cunoaștem și avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm. Vă îndemn să faceți ca mine: să mâncați românește!", a transmis Petre Daea, în loc să pună lucrurile la punct și să spună că nu-i obligă nimeni pe români și pe alți europeni să mănânce greieri. 

Bananele și lămâile or intra la mâncat românește sau trebuie să renunțăm la ele?