Femei și bărbați în România: realități și percepții de Ziua Internațională a Femeii

România încă se confruntă cu inegalități de gen, deși majoritatea românilor susțin drepturile femeilor. Un studiu IRES arată că percepțiile asupra discriminării variază, iar provocările femeilor în societate rămân o realitate.
De 8 Martie, o zi dedicată celebrării femeilor, o anchetă sociologică realizată de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) aduce în prim-plan percepțiile românilor asupra egalității de gen, distribuției rolurilor sociale și profesionale și a provocărilor cu care se confruntă femeile în societatea românească.
Percepția inegalității de gen
Studiul relevă că aproape patru din zece români consideră că societatea îi favorizează mai mult pe bărbați. Percepția asupra inegalității de gen este mai puternică în rândul femeilor (44%), comparativ cu doar o treime dintre bărbați care recunosc acest dezechilibru. În plus, 40% dintre bărbați cred că niciunul dintre genuri nu beneficiază de tratament preferențial.
Zonele în care românii resimt cel mai mult inechitatea de gen sunt traficul rutier (18%), locul de muncă (17%), mediul educațional (15%), spațiul public (13%) și relația cu instituțiile statului (13%). Femeile sunt cele care semnalează mai des astfel de situații: 27% dintre ele afirmă că au fost discriminate în trafic, comparativ cu doar 8% dintre bărbați. De asemenea, aproape un sfert dintre femei spun că au fost dezavantajate la locul de muncă, față de doar 10% dintre bărbați.
Dinamica relațiilor și violența domestică
Majoritatea românilor care se află într-o relație descriu parteneriatul lor în termeni pozitivi. Cu toate acestea, aproape unul din zece respondenți recunoaște că a fost victimă a agresiunilor verbale sau fizice din partea partenerului. În rândul femeilor, procentul celor care au fost expuse atât agresiunilor verbale, cât și celor fizice este de 12%, iar cele mai afectate sunt femeile de peste 65 de ani.
Totodată, 84% dintre români consideră că legislația actuală este prea blândă cu agresorii femeilor, iar peste jumătate sunt de părere că femeile de etnie romă sunt supuse unui nivel mai ridicat de discriminare decât cele din majoritate.
Drepturile reproductive și percepția asupra comunității LGBTQ+
În ceea ce privește drepturile reproductive, 82% dintre români susțin dreptul femeilor de a decide dacă păstrează sau nu o sarcină nedorită. Totuși, există o divizare semnificativă de opinii atunci când vine vorba despre întreruperea unei sarcini din motive medicale: 21% sunt complet în favoarea avortului în cazul unui făt cu probleme de sănătate, iar 19% sunt total împotriva acestei opțiuni.
În schimb, majoritatea românilor (72%) resping ideea adopției de către parteneri de același sex. Atitudinea femeilor este ușor mai favorabilă în această privință (29%), comparativ cu bărbații (23%).
Femeile în politică și leadership-ul feminin
Peste 80% dintre români ar vota o femeie pentru funcția de primar sau parlamentar, însă doar 67% ar susține o candidată la președinția României. În plus, mai puțin de o treime dintre respondenți afirmă că admiră o femeie activă în politica românească. Printre cele mai apreciate femei din spațiul politic se numără Elena Lasconi, Diana Șoșoacă și Gabriela Firea.
În ceea ce privește leadership-ul feminin, majoritatea românilor recunosc competențele femeilor în poziții de conducere. 90% dintre femei și 80% dintre bărbați consideră că acestea pot conduce cu succes. Totuși, există încă stereotipuri de gen care influențează percepția asupra rolurilor de lider în societate.
Persistența inegalităților, legată de lipsa unui model politic feminin
Deși studiul reflectă un grad ridicat de susținere pentru egalitatea de gen, datele evidențiază și persistența unor inegalități, în special în domeniul profesional și în spațiul public. În același timp, deși românii ar accepta în mare parte femeile în funcții de conducere, lipsa unui model politic feminin puternic rămâne un obstacol în calea unei reprezentări mai echilibrate.
Această analiză subliniază necesitatea unor măsuri concrete pentru reducerea inechităților de gen și promovarea unui climat social mai incluziv pentru femei în România. Studiul IRES pune astfel în lumină nu doar progresele realizate, ci și drumurile încă de parcurs pentru o societate echitabilă.
Comentarii