Directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, dirijorul Vasile Cazan, a murit la vârsta de 68 de ani, el fiind internat de mai multe zile la terapie intensivă în urma infectării cu noul coronavirus, cu afecțiuni preexistente.

"A avut întotdeauna un cuvânt bun pentru toată lumea și într-un mod tipic cetățenilor mai în vârstă din Târgu Mureș se exprima întotdeauna în limba maternă a persoanei cu care vorbea. Umanitatea sa, iubirea cu care se adresa către toată lumea erau depășite doar de dragostea sa pentru muzică. A fost un om adevărat. Vasile Cazan a condus Filarmonica de Stat Târgu Mureș mai bine de 20 de ani, dar a fost mult mai mult decât un director, a fost un adevărat mentor care a crescut mai multe generații, insuflându-le dragostea pentru muzică. Vom păstra memoria lui pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească în iubirea sa, domnule director!", a arătat președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.

Dirijorul Vasile Cazan s-a născut la Târgu Mureș în anul 1952, a studiat vioara, viola și pianul la Târgu Mureș și a absolvit Academia de Muzică ''Gheorghe Dima'' din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop și Florentin Mihăescu, perfecționându-se ulterior și cu maestrul Marin Constantin.

A participat la cursuri de perfecționare pentru dirijat orchestra la New York, cu dirijorul Laszlo Halasz de la Conservatorul Julliard, care a fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini și Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York.

Vasile Cazan era, din anul 1990, dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu Mureș, iar din 1998 era și directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș.

În anul 2012, Instituția Prefectului - Județului Mureș i-a acordat cea mai înaltă distincție a județului, "Fibula de la Suseni", iar în anul 2015, Primăria Târgu Mureș i-a conferit distincția "Pro Cultura"