Declaraţia a fost făcută în contextul prezentării proiectelor culturale deja asumate de Direcţia de Cultură a Primăriei Capitalei pentru a marca Centenarul Marii Uniri.

"Ne dorim să fie o sărbătoare a noastră, a tuturor. Şi nu doar cum, probabil, din păcate, în anumiţi ani, se organizau evenimente mai degrabă pentru elită. Elita oricum va organiza aceste momente - şi simpozioane, şi forumuri - dar cred că trebuie să coborâm lângă oameni, în stradă”, a declarat Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Astfel, anul viitor va fi inaugurat un parc în zona Pieţei Eroilor,  o şcoală din Bucureşti va purta numele unui personaj istoric emblematic şi vor mai fi dezvelite încă patru statui. De asemenea, vor fi deschise zeci de expoziţii tematice, vor avea loc lansări de filme documentare, spectacole de teatru, albume şi cărţi despre Marea Unire şi personalităţile care au marcat acest eveniment, spectacole folclorice.

Marea Unire va fi celebrată şi "metaforic", prin lansarea la apă, în cadrul a două evenimente distincte, unul la Londra şi altul la Bucureşti, a unei flotile alcătuite din ambarcaţiuni care vor reprezenta regiunile istorice ale României Mari. (Detalii, pe News.ro)