Primăria Municipiului Bucureşti a venit miercuri cu o serie de precizări la declaraţia de marţi a primarului, care a evocat un sondaj pentru a întreba bucureştenii dacă sunt de acord să cheltuiască milioane de euro pentru dărâmarea Cathedral Plaza.

"Îi voi întreba şi eu pe bucureşteni într-un sondaj dacă sunt de acord să dăm câteva milioane de euro ca să demolăm această clădire în doi timpi şi trei mişcări, cum cere Arhiepiscopia, după ce-au fost de acord cu această construcţie", a declarat, marţi după-amiază la Antena 3, Gabriela Firea.

Primarul a explicat că are nevoie aviz de la Ministerul Culturii pentru a putea semna autorizaţia de demolare. Firea a mai precizat că există în prezent un proces pe rol, prin care noul proprietar al Cathedral Plaza "solicită punerea în legalitate a acestei construcţii, care are toate documentele".

Ea a negat că ar avea vreun interes în acest dosar, după ce purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, Francisc Doboş, a scris pe Facebook că naşa ei de cununie este Daiana Voicu, cea care a construit "turnul corupţiei".


În urma criticilor din presă şi din social media, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Bucureşti a făcut, miercuri, pe Facebook, o serie de precizări privind declaraţia primarului general:

"Primarul General NU a afirmat că doreşte realizarea unui sondaj în care să întrebe bucureştenii dacă să respecte sau nu hotărarea unei instanţe, declaraţia Edilului Şef fiind scoasă din context. (...) Gabriela Firea s-a referit la faptul că, în condiţiile în care o acţiune de o asemenea amploare (demolarea unei clădiri situată în centrul oraşului, care se află în topul celor mai înalte construcţii din Capitală, având 19 etaje + alte 4 etaje în subteran) implică o serie de costuri de ordinul milioanelor de euro, ar fi indicat ca bucureştenii să fie consultaţi dacă doresc să suporte o asemenea cheltuială, în condiţiile în care această clădire a fost edificată în baza unei autorizaţii emise de o altă autoritate locală şi anume primăria sectorului 1", se arată în comunicat.

Biroul de Presă mai explică faptul că afirmaţia primarului general a fost făcută în contextul în care hotărârea emisă de instanţă obligă primarul general să emită dispoziţia de demolare, dar nu precizează pe cheltuiala cui se va face această demolare.

Totodată, sunt "certaţi" cei care au ignorat "adevăratul subiect":

 "Se pare că nici una dintre persoanele care au interpretat declaraţia Primarului General nu este preocupată de faptul că ar putea plăti, alături de ceilalţi bucureşteni, o sumă colosală pentru corectarea unor erori făcute cu mulţi ani în urmă".

Comunicatul reaminteşte că PMB a iniţiat demersurile pentru punerea în aplicare a sentinţei privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza.

Până acum au fost anulate două proceduri de achiziţie: prima pentru lipsa oricăror oferte conforme, cea de-a doua pentru că nu s-a prezentat niciun ofertant.

Astfel, o nouă procedură de licitaţie publică a fost inclusă în Programul Anual al Achiziţiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului Bucureşti, iar în bugetul pe anul în curs a fost alocată suma de un milion de lei.

Detalii despre scandalul Cathedral Plaza, aici.