Primăria Municipiului București a venit miercuri cu o serie de precizări la declarația de marți a primarului, care a evocat un sondaj pentru a întreba bucureștenii dacă sunt de acord să cheltuiască milioane de euro pentru dărâmarea Cathedral Plaza.

"Îi voi întreba și eu pe bucureșteni într-un sondaj dacă sunt de acord să dăm câteva milioane de euro ca să demolăm această clădire în doi timpi și trei mișcări, cum cere Arhiepiscopia, după ce-au fost de acord cu această construcție", a declarat, marți după-amiază la Antena 3, Gabriela Firea.

Primarul a explicat că are nevoie aviz de la Ministerul Culturii pentru a putea semna autorizația de demolare. Firea a mai precizat că există în prezent un proces pe rol, prin care noul proprietar al Cathedral Plaza "solicită punerea în legalitate a acestei construcții, care are toate documentele".

Ea a negat că ar avea vreun interes în acest dosar, după ce purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, Francisc Doboș, a scris pe Facebook că nașa ei de cununie este Daiana Voicu, cea care a construit "turnul corupției".


În urma criticilor din presă și din social media, Biroul de Presă al Primăriei Municipiului București a făcut, miercuri, pe Facebook, o serie de precizări privind declarația primarului general:

"Primarul General NU a afirmat că dorește realizarea unui sondaj în care să întrebe bucureștenii dacă să respecte sau nu hotărarea unei instanțe, declarația Edilului Șef fiind scoasă din context. (...) Gabriela Firea s-a referit la faptul că, în condițiile în care o acțiune de o asemenea amploare (demolarea unei clădiri situată în centrul orașului, care se află în topul celor mai înalte construcții din Capitală, având 19 etaje + alte 4 etaje în subteran) implică o serie de costuri de ordinul milioanelor de euro, ar fi indicat ca bucureștenii să fie consultați dacă doresc să suporte o asemenea cheltuială, în condițiile în care această clădire a fost edificată în baza unei autorizații emise de o altă autoritate locală și anume primăria sectorului 1", se arată în comunicat.

Biroul de Presă mai explică faptul că afirmația primarului general a fost făcută în contextul în care hotărârea emisă de instanță obligă primarul general să emită dispoziția de demolare, dar nu precizează pe cheltuiala cui se va face această demolare.

Totodată, sunt "certați" cei care au ignorat "adevăratul subiect":

 "Se pare că nici una dintre persoanele care au interpretat declarația Primarului General nu este preocupată de faptul că ar putea plăti, alături de ceilalți bucureșteni, o sumă colosală pentru corectarea unor erori făcute cu mulți ani în urmă".

Comunicatul reamintește că PMB a inițiat demersurile pentru punerea în aplicare a sentinței privind desființarea construcției de birouri Cathedral Plaza.

Până acum au fost anulate două proceduri de achiziție: prima pentru lipsa oricăror oferte conforme, cea de-a doua pentru că nu s-a prezentat niciun ofertant.

Astfel, o nouă procedură de licitație publică a fost inclusă în Programul Anual al Achizițiilor Publice pe anul 2017 al Municipiului București, iar în bugetul pe anul în curs a fost alocată suma de un milion de lei.

Detalii despre scandalul Cathedral Plaza, aici.