Câteva zeci de persoane au participat luni dimineață în fața Parchetului General la un flashmob pentru susținerea jurnalistei Emilia Șercan de la PressOne care protestează de peste două săptămâni față de clasarea dosarului său de kompromat.

”Începând de vineri, 24 noiembrie, am stat în fiecare zi de lucru în fața Parchetului General și a Parchetului Curții de Apel București câte două sau trei ore, cu excepția zilelor libere de pe 30 noiembrie și 1 decembrie ... Nu pot accepta decizia de clasare a dosarului, în condițiile în care ancheta nu a fost făcută corespunzător, iar acte de urmărire penală esențiale fie nu au fost făcute deloc, fie au fost făcute de mântuială, întotdeauna în favoarea vinovaților și cu scopul evident de a îngropa adevărul”, explică decizia de a protesta într-o postare pe Facebook jurnalista Emilia Șercan.

Jurnalista acuză autoritățile statului că au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată. Ulterior, autoritățile au încercat să mușamalizeze această acțiune.


”În decurs de o lună am fost vizată de trei acțiuni distincte de amenințare, defăimare și intimidare – toate legate de munca mea de jurnalist de investigație. Una dintre acțiunile de defăimare și intimidare a fost făcută, potrivit potrivit probelor pe care le dețin, cu complicitatea unor persoane din instituții ale statului. Prima dintre cele trei acțiuni a avut loc pe 19 ianuarie 2022, la o zi după ce am dezvăluit că prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a plagiat în teza de doctorat”, scrie Emilia Șercan, într-un material publicat în PressOne.

Pentru fiecare dintre aceste trei acțiuni de amenințare și denigrare, jurnalista a depus  plângeri penale la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Poliției București, dosarele penale fiind anchetate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 București, a Parchetului de pe lângă Tribunalul București și a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București. 

Procurorii au constatat că trei infracțiuni dintre cele reclamate nu există, iar că alte patru nu sunt prevăzute de legea penală.

Emilia Șercan spune că închiderea dosarului a fost cerută de conducerea Parchetului General, după ce în luna august Cristian Rizea a declarat că cunoaște lucruri "care pot lămuri sub toate aspectele prezenta cauză”.

Rizea a fost audiat de procuroarea de caz, Nicoleta Rotaru, audiere care s-a făcut fără ca avocatul lui Șercan să fie notificat pentru a putea participa.

”Toate infracțiunile au fost clasate, iar procuroarea Nicoleta Rotaru a decis că Rizea - cel care a publicat o probă scursă din poliție și care a publicat repetat fotografiile mele personale -, este nevinovat”, a scris Șercan pe Facebook.